Gutău și Gheorghiu, acuzați că vor să dea vâlcenilor un tun de 7,5 milioane de euro, prin taxarea ilegală pentru anvelopări ce sunt finanțate integral de UE

0
7114

“Primarul Mircia Gutău și viceprimarul Andrei Gheorghiu au fost foarte vexați de inițiativa noastră, a grupului PNL din Consiliul Local Râmnicu Vâlcea, de a iniția un proiect de hotărâre prin care să obligăm executivul local să facă transparent selecția blocurilor care ar urma să fie reabilitate cu fonduri din PNRR și să respecte criteriile de finanțare din acest program, care spun că asociațiile de proprietari nu trebuie să achite niciun leu. Au recunoscut, practic, prin omiterea subiectului în abordare, și că au selectat blocuri pe ochi frumoși, nu pe criterii clare, riguros și transparent stabilite. Acum, să vă spun și care este miza acestui mod de operare. În documentațiile de care vorbesc, au introdus valori maximale și de 350 de euro plus TVA pentru fiecare metru pătrat de suprafață reabilitată și nu 200, cât prevăd criteriile stabilite de Comisa Europeană. Maxim 250 de euro pe metru pătrat, dar doar pentru intervenții care nu fac obiectul documentațiilor trimise de primărie. Dacă facem un calcul simplu, adică înmulțim diferența de 150 de eoro cu suprfața totală desfășurată a fațadelor ce urmează a fi reabilitate cu fonduri din PNRR, rezultă un supliment de 7,5 milioane de euro, bani care, la fel ca și până acum, vor fi impuși la plată proprietarilor de apartamente de către firmele de casă, desi ei nu ar trebui, repet, să achite nici măcar un cent. În buzunarele cui credeți că vor ajunge aceste 7,5 milioane de euro? Întreb retoric, desigur. Să nu îmi spuneți că știau Mircia Gutău, Andrei Gheorghiu și angajații primăriei, de acum patru luni, de când se laudă că au întocmit documentațiile, că prețurile materialelor de construcții și cu manopere se vor mări de patru ori, spun asta prin absurd, pentru că eu chiar am luat în calcul și aceste majorări posibile când mi-a rezultat diferența de 7,5 milioane de euro. Ce nevoie mai ai să te zbați, să faci administrație serioasă, să prestezi servicii oneste în constucții, în cazul firmelor de casă, când îți intră astfel 7,5 milioane de euro?”, a întrebat Virgil Pîrvulescu.

Într-o postare din 18 martie a.c., primarul Mircia Gutău practic a recunoscut că selecția blocurilor ce ar urma să fie reabilitate cu fonduri europene în cadrul PNRR nu s-a făcut pe criteriile impuse de CE:
“Încă de la lansarea în dezbatere publică, în 4 februarie 2022, a Ghidurilor specifice – Condiţii de accesare a fondurilor europene în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta 5 – Valul Renovării, UAT Municipiul Râmnicu Vâlcea a demarat acţiuni de pregătire a documentaţiilor necesare depunerii cererilor de finanţare, astfel că în 04.03.2022 au fost încheiate contracte de servicii de elaborare studii de specialitate – expertiză tehnică şi audit energetic pentru 20 de blocuri de locuinţe, iar în 07.03.2022 a fost încheiat contractul de servicii de proiectare – actualizare documentaţii pentru Lucrări de intervenţie în vederea creşterii performanţei energetice pentru alte 29 de blocuri de locuinţe. (…) Rata de finanţare acordată prin PNRR pentru aceste proiecte este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, însă orice altă cheltuială în afara valorii eligibile a proiectului va fi suportată de către beneficiar.”

Ce a spus/scris pe subiect și viceprimarul USR Andrei Gheorghiu nu are sens să repetăm, pentru că exprimarea este aproape identică, verificabil pentru oricine citește și compară postările celor doi pe Facebook.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului aferent clădirilor rezidenţiale multifamiliale corespunde unui:
– cost unitar pentru lucrările de renovare moderată de 200 euro/mp (arie desfăşurată), fără TVA;
– cost unitar pentru lucrările de renovare aprofundată de 250 euro/mp (arie desfăşurată), fără TVA;
– cost unitar pentru lucrările de consolidare seismică de 500 Euro/mp (arie desfăşurată), fără TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ