Reporter: De unde inițiativa de a ajuta copiii fără copilărie si chiar a înființa o asociație?
SONIA IORGA: Totul a pornit de la faptul că ne pasă, că nu putem ignora suferința din jur, din revolta neputinței de mai mult, poate! N-am putea spune că a fost un obiectiv înființarea unei Asociații. Ea a venit ca urmare a dorinței noastre de a ajunge la cât mai mulți copii aflați în nevoi și de-a oferi o bază financiară legală activității noastre.
R: Ce reprezinta un copil fara copilarie?
SI: Orice copil pe care-l ating grijile zilei de maine ale parintilor, de la painea lipsa, camera neincalzita sau hainutele rupte, pana la situatiile grave legate de lipsa parintilor, de boala, de lipsa viitorului si care-i fura zambetul inocent si bucuria vietii!
R: Cum identificati cazurile care au nevoie de ajutor?
SI: Sunt atat de frecvente incat vin ei spre noi, ii intalnim pretutindeni! Si sunt extrem de multi! Doar in situatia unor campanii ample am solicitat primariilor datele persoanelor care au nevoie de ajutor!
R: Ne puteti descrie in cateva cuvinte viata de voluntar in asociatia pe care o reprezentati?
SI: Voluntarii, ca in orice alt context, sunt persoane cu suflet care aleg sa ne dea o mana de ajutor in tot ceea ce facem, de la ecologizarea zonelor, la munca la depozit, pana la insotirea pe teren si aportul direct la strangerea de fonduri/produse sau ceea ce presupune constructia de locuinte! Cu totii suntem voluntari in povestea aceasta doar ca unii dintre noi nu renuntam! Mergem mai departe oricat ar fi de greu!
R: Pe ce fonduri va bazati cand initiati construirea unei casute pentru copiii orfani?
SI: Ar fi minunat sa avem sprijinul autoritatilor in lupta noastra cu saracia si viata dura a acestor copii. Ne-am putea focusa mai mult pe rezolvarea de probleme, insa presiunea financiara este uriasa si, din pacate, uzanta! Ecologizam, reciclam, strangem donatii, organizam licitatii de produse, tot ce putem pentru a strange banii de care-i nevoie! Dar nevoiele sunt uriase!
R: Ce varsta au copiii care sunt in atentia asociatiei si cati copiii sunt ajutati?
SI: De la nou-născuți pana la varsta cand se pot autosustine, toți intra in atentia noastra! Nu finalizezi aceasta munca decat atunci cand el se poate ajuta singur. Iar un aspect foarte important pentru noi este sa reusim sustinerea pe parcursul intregii scoli. Fara cultura nu vom depasi niciodata nivelul saraciei, personale si al intregii noastre societati. Dar inainte de cultura, stau nevoile de zi cu zi! Actualmente avem in evidenta Asociatiei peste 1.000 de copii saraci sau bolnavi.
R: Prin ce va deosebiti de alte asociatii si fundatii din tara si strainatate?
SI: Toate Asociatiile se lupta cu saracia, cu abandonul scolar, cu lipsa de cultura, cu problemele de sanatate ale celor pe care-i vizeaza activitatea acestora insa diferenta o face anvergura la care se manifesta ele si constientizarea situatiei la nivel de conducere locala si de stat. Tarile civilizate nu ignora problema saraciei din constiinta sociala si putere financiara. Noua ne lipsesc multe, din pacate!
R: De unde v-a venit ideea de a recicla selectiv pentru a obtine sumele necesare sustinerii copiilor?
SI: Din nevoie de a gasi resurse de finantare a proiectelor noastre ce implica sume mari. De exemplu, construirea si amenajarea de case pentru copiii orfani sau abandonati.
R: Ne puteti aminti cateva realizari ale asociatiei?
SI: Desi orice sprijin este extrem de important, o sa amintim sustinerea unor copii bolnavi care aveau nevoie de aparate speciale pentru a auzi si a vedea sau pentru efectuarea de interventii chirurgicale. Cazurile in care problemele de sanatate se suprapun celor pe care le implica saracia, devin cutremuratoare! Aceastea te zguduie din temelii!
R: Care sunt obstacolele pe care le intaliniti in incercarea de a ajuta copiii?
SI: Lipsa interesului din partea autoritatilor locale in rezolvarea unor cazuri disperate ( copii singuri, copii fara acte, copii care au abandonat scoala) – Fluctuatia voluntarilor care nu tin pasul cu efortul pe care-l presupune aceasta activitate.
R: Cum puteti ajuta concret un copil sarac , dar unul bolnav?
SI: Exact asa cum procedezi cu propriul copil, hranindu-l, imbracandu-l, dandu-i sansa la educatie, sprijinindu-l si ajutandu-l cu tot ce este necesar sa depaseasca nivelul la care se situeaza prin nastere. Pentru noi nu este un job! Este un pariu cu viata! Iar noi punem in joc iubirea pentru Oameni!
R: Unde va pot gasi valcenii pentru a va sustine?
SI: Va asteptam sa treceti pragul depozitului nostru situat la adresa din Gib Mihaescu, langa Casa Matei si cu reciclabile in Piata Simian sau la numarul de telefon 0771546791. Va multumim in numele tuturor acestor copii!