În atenția DGA! Cum îi protejează justiția pe corupți și chiar îi încurajează să-i hărțuiască pe jurnaliști! Studiu de caz: Primăria Vaideeni – Poliția și Parchetul Vâlcea

0
4071

Public azi încă o dovadă că autoritățile încurajeazăhărțuirea judiciară a jurnaliștilor de către subiecții dezvăluirilor lor. Zilele trecute, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea mi-a comunicat că procurorul Ioana Guțu a dispus, luând în considerare și recomandările organului de cercetare penală, agent șef de poliție Gabriel Adrian Popescu de la IPJ Vâlcea, clasarea cauzei  nr. 362/P/2020. Respectivul dosar îmi fusese întocmit în baza sesizărilor trimise de Luminița Cojocaru și Olimpiu Dinoacă, vizați anterior de câteva articole publicate de mine, în care dezvăluiam posibile și, mai ales, reale fapte penale. Nu erau vizați doar cei doi, ci mai multe persoane, în frunte cu conducerea Primăriei Vaideeni. Nici agentul șef de poliție, nici procurorul nu au catadcsit să respecte prevederile legii care stabilește că aveau obligația de a se SESIZA DIN OFICIU, adică să verifice în amănunt și ce am relatat (și probat), cu atât mai mult cu cât la audiere am și insistat pe acest aspect. Posibil să fi comis din grabă o mică eroare de exprimare, tehnic vorbind, dar asta nu-i scuză.

Înainte de toate, iată ce spune legea:

Organul de urmărire penală se sesizează din oficiu dacă află că s-a săvârșit o infracțiune pe orice altă cale decât cele prevăzute la art. 289291 și încheie un proces-verbal în acest sens.
– Art 292 Sesizarea din oficiu | Codul de Procedură Penală
Orice persoană cu funcție de conducere într-o unitate publică sau cu atribuții de control, care a luat cunoștință de săvârșirea în acea unitate a unei infracțiuni pentru care acțiunea penală se pune în mișcare din oficiu, este obligată să sesizeze de îndată organul de urmărire penală și să ia măsuri să nu dispară urmele infracțiunii, corpurile delicte și orice alte mijloace de probă.
– Art 291 Sesizările făcute de persoane cu funcții de conducere și de alte persoane | Codul de Procedură Penală

Constatările organelor de cercetare penală

“La datele de 10.09.2020 şi 11.09.2020, organele de urmărire penală au fost sesizate de numita COJOCARU LUMINIŢA, respectiv de numitul DINOACA OLIMPIU cu plângeri penale, prin care solicită efectuarea de cercetări, pentru comiterea infracţiunilor de divulgarea secretului profesional şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu, prev de art 227 Cp şi art. 304 Cp, întrucât în cursul lunii septembrie 2020, numitul PANĂ ADRIAN, în calitate de jurnalist, a publicat, pe pagina online a ziarului Vâlceainfo, un articol, în care a inserat informaţii, pe care le-a obţinut în virtutea profesiei, informaţii nedestinate publicului, care au fost de natură să aducă un prejudiciu persoanelor vizate.
S-au înregistrat, astfel, pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, două dosare penale cu nr 362/P/2020 şi nr.369/P/2020, care, la data de 02.11.2020 au fost conexate.
Prin ordonanţele din 11.10.2020 s-a dispus începerea urmăririi penală sub aspectul comiterii infracţiunilor de divulgarea secretului profesional şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu, prev de art 227 Cp şi art. 304 Cp.
Prin referatul din data de 26.02.2021, organele de cercetare penală au propus clasarea cauzei, reţinându-se faptul că, cele două infracţiuni nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de lege, în condiţiile în care documentele din articolul de presă nu conţin efectiv informaţii clasificate secret de serviciu sau care nu sunt destinate nepublicităţii Sub aspectul infracţiunii de divulgarea secretului profesional, utilizarea cuvântului “concubinaj” nu a avut urmarea prevăzută de art 227 Cp, pentru a putea întruni conţinutul constitutiv al infracţiunii. (…)”

Articolele, pentru că au fost mai multe, vizate:

DOCUMENTE! Fals și uz de fals la Primăria Vaideeni. Rigole betonate din dosarul de achiziție, transformate în rigole de pământ la recepție
http://valceainfo.ro/2020/09/03/documente-fals-si-uz-de-fals-la-primaria-vaideeni-rigole-betonate-din-dosarul-de-achizitie-transformate-in-rigole-de-pamant-la-receptie/
Documente. Averea familiei Băluță, tatăl și fiul, din Vaideeni pare acumulată prin metoda reciprocității. 409.000 lei obținuți în 2019 din Costești
http://valceainfo.ro/2020/09/24/documente-averea-familiei-baluta-tatal-si-fiul-din-vaideeni-pare-acumulata-prin-metoda-reciprocitatii/
Bine faci, bine găsești – Rețeaua PSD Horezu! Panta Prest, firma tatălui primarului din Vaideeni, simbol pentru sifonarea banilor publici prin metoda reciprocității. Lucrări în Costești, Copăceni, Cernișoara, Tomșani, Mădulari și chiar Polovragi, conexiuni și la Popești!
http://valceainfo.ro/2020/09/25/bine-faci-bine-gasesti-reteaua-psd-horezu-panta-prest-firma-tatalui-primarului-din-vaideeni-simbol-pentru-sifonarea-banilor-publici-prin-metoda-reciprocitatii-lucrari-in-costesti-copaceni-cer/

În loc de concluzii

Dacă-mi este permisă o figură de stil, justiția din România îl invită pe hoțul dovedit să îl târască prin procese pe autorul dezvăluirilor. Ori să se învețe minte, ori să cadă la pace înainte de a face public!
Am adunat spre 150 de procese în cei peste 25 de ani activitate jurnalistică. Chiar nu mă mândresc cu asta, dimpotrivă. 95% dintre dosare au pornit de la reclamarea mea tocmai de către autorii lucrurilor pe care le-am abordat. Pe foarte puține le-am pierdut, dintre cele pe care le consider legate de activitatea profesională, nu cred că sunt mai mult de patru sau cinci. Și în acele cazuri, a trebuit să-mi protejez sursele și să “înghit” chiar abuzuri ale unor judecători. De asemenea, mergând pe premisa de bună credință pe care le-am tot acordat-o, că își vor face meseria corect.
Se vede cât de corect și din peisajul sumbru în care se chinuiește societatea, e și rezultatul “performanețelor” magistraților și polițiștilor. Dacă nu cumva în primul rând chiar al lor.

LĂSAȚI UN MESAJ