Agenția Națională pentru Resurse Minerale le-a confirmat încă de anul trecut (august 2020) unor locuitori din Băile Olănești că licența de exploatare pentru izvoarele cu apă minerală din din stațiunea vâlceană expiră pe 21 aprilie a.c. pentru Olănești Riviera SA. Asta dacă și primăria localității face și demersuri pentru preluarea administării ei firești de către comunitate, căreia îi aparține de drept din punct de vedere istoric.
“Licența 2221/2001 a fost aprobată prin HG 361/15.04.2001, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 266/22.05.2001 (și NU 2002, cum a apărut prin alte părți – n.a.).
Durata de valabilitate a licenței este de 20 de ani, de la data publicării în monitorul oficial, respectiv până la data de 21.04.2021. (…)
Conform art. 20 alin (2) din legea minelor nr. 85/2003, cu modificările și completările ulterioare, «Licența de exploatare se acordă pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire (aceluiași titular) pe perioade succesive de câte 5 ani”, se arată în răspunsul oficial transmis de ANRM.
La ședința Consiliului Locală Băile Olănești de vineri, 26 martie, doar patru aleși au semnat inițiativa ca UAT să facă demersuri la Guvern pentru preluarea administrării izvoarelor: trei de la PER, în frunte cu Sanda Nicolaescu și Laurențiu Dobrin de la PNL. Deși ne-a acuzat chiar public de minciuni, în ce-l privește și că dezinformăm, fostul polițist Iulian Niță, consilier PNL nu a semnat inițiativa. În calitate de președinte (demisionat între timp) al organizației locale, Niță a reușit cea mai slabă performanță pentru liberali. Poate că și fotografia de mai sus explică multe. Altfel, în ciuda presiunilor cu care a fost încercat și el, demersul cetățenilor localității este susținut în continuare și de tânărul deputat PNL Laurențiu Cazan.
Sorin Vasilache, primarul (PSD) din Băile Olăneşti, a promis că solicită ANRM lămuriri în privința izvoarelor din stațiune, susținând că, din câte cunoaşte, concesiunea expiră în 2022, nu anul acesta. Semnatarului rândurilor de față îi este greu să-l creadă pe edil și nu doar pentru că putea invoca inducerea în eroare de către alți colegi din presa locală.
Între timp, poate fac demersuri să readucă “în acte” și un izvor care nu prea mai apare. Fie că e 24, ori altul.
Fac precizarea că, împreună cu un număr foarte restrâns de colegi jurnaliști, dețin aproape întregul istoric și al acestei afaceri scandaloase, rod al trudei noastre oneste de zeci de ani, nu al unor “servite”.
Pe același subiect puteți citi și:
http://valceainfo.ro/2021/03/19/consilieri-per-pnl-si-deputatul-laurentiu-cazan-vor-sa-readuca-izvoarele-minerale-in-administrarea-cl-baile-olanesti-gutau-isi-preseaza-consilierii-sa-renunte-la-initiativa/