Planul Dan Faur. Proprietarul ACOMIN prezintă mură în gură autorităților vâlcene ce trebuie făcut pentru salvarea domeniului schiabil Translapina și dezvoltarea zonei!

0
21493

Dan Horia Faur, proprietarul Acomin SA Deva, societatea care a dezvoltat domeniul schiabil Transalpina de la Vidra-Voineasa și, până acum, sigura care a demonstrat că îl poate administra perfomant și dezvolta în continuu, vine în atenția opiniei publice cu o minuțioasă schiță de plan pentru salvarea și dezvoltarea bijuteriei turistice de la Obârșia Lotrului. Practic, investitorul pune cu degetul, cum se spune din bătrâni, autorităților unde să se uite ce trebuie concret să facă în acest sens. De aceea îi redau întâi opinia, iar la finalul articolului adaug un scurt istoric și câteva considerații personale. Subliniez că acest plan trebuie urgent și foarte serios analizat și de autorități locale și județene, dar și de politicieni și chiar și de către reprezentanții Guvernului.

Concesiunea Domeniul Schiabil Transalpina versus Dezvoltare durabila al domeniului schiabil Transalpina si al comunitatilor Obarsia Lotrului, Voineasa, Malaia , Brezoi si Vaideeni – Opinie Daniel Horia Faur.

Dan Horia Faur

CONCESIUNEA domeniului schiabil Ski Resort Transalpina (SRT) indică neputință, neștiință și lipsă de implicare a autorității publice UAT Voineasa, proprietara SRT.

Avantaje pentru UAT Voineasa
• Încasează de la Concesionar:
– Redevența, impozitul pe terenuri și clădirile SRT;
– “Scapă” de responsabilitate.

Dezavantaje
• Concesionarul:
– va urmări maximizarea profitului propriu;
– va investi minim necesar în revizii, reparații și personal;
– NU va face investiții suplimentare și nu va dezvolta domeniul schiabil.

Model: Dezvoltare durabilă a domeniului schiabil Transalpina și a comunităților Obârșia Lotrului, Voineasa, Mălaia, Brezoi și Vaideeni.
Observam cu toții că potențialul turistic (iarnă, vară) în zona Brezoi- Obârșia Lotrului este exceptional.

Avantajele propunerii
• Susținerea, formarea și dezvoltarea unei comunități de afaceri destinate turiștilor (pensiuni, hoteluri, prestări de servicii aferente necesităților turiștilor, activități în aer liber…)
• Asigurarea de predictibilitate și siguranță investițională pentru potențialii  investitori, atât pentru micii investitori, cât și pentru investitorii sofisticați.
• Atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea SRT.
• Atragerea în acționariatul SRT a proprietarilor actuali și viitori de pensiuni, hoteluri, prestatori de servicii în turism, a schiorilor, snow-bordiștilor, a iubitorilor de munte și natură, a investitorilor financiari, UAT Vaideeni.

Auditarea viitoarei societăți pe acțiuni (SA) va fi făcuta OBLIGATORIU de către una dintre cele mai mari firme de audit din lume, firme adunate întru-n grup select numit generic BIG FOUR:
– PWC – PricewatershouseCoopers
– KPMG
– Ernst&Young
– Deloitte Touche Tohmatsu.

ADMINISTRAREA societății SRT va fi facută ori de către una dintre societățile din BIG  FOUR, alta decât cea care auditează, ori de către o societate privată specializată în administrarea societăților, obligatoriu cu probitate profesională indiscutabilă (sunt societăți de administrare care au în componență profesori universitari specializați în drept commercial, profesori univ. specializați în contabilitate și fiscalitate etc).

Nu in ultimul rând, consider ca resursa umana specializată, care lucrează zi de zi cu instalațiile, este foarte importantă. Propunerea mea este să detașăm cei mai buni oameni pe care îi avem viitoarei societăți. Viitoarea societate SRT are obligația doar să le achite salariile, diurnele, echipamente de protecție, cazare, deplasare.

Să fie foarte, foarte clar: nu dorim nici un profit!

Societatea SRT va trebui să recruteze spre angajare tineri pasionați de munte, de tehnologie, unii cu abilități de alpinism, alții cu abilități mecanice și electrice, unii chiar din rândul Salvamontiștilor voluntari. Aceștia, în afara participării permanente la cursuri de perfecționare, este foarte important să înțeleagă partea practică a lucrurilor (din bătrâni se spune că meseria se “fură”; teoria ca teoria, dar practica ne manâncă); este foarte important să se facă schimbul între generații; cu toții “întinerim”!

Nostalgia SRT – bikeriding la înălțime…

Cateva detalieri.

UAT Voineasa adoptă modelul de dezvoltare prin care pasionații de sporturi montane, de iarnă și de vară, proprietarii de pensiuni, hoteluri, prestatorii de servicii în turism, alte persoane fizice și juridice, UAT VAIDEENI, investitori financiari, fonduri de investiții vor putea deveni acționari ai domeniului schiabil Ski Resort Transalpina astfel:
• UAT Voineasa, după ce achită la Inspectoratul în Construcții (ISC), efectuează Recepția la Terminarea Lucrărilor și apoi intabulează clădirile, stațiile de la instalații, fundațiile stâlpilor etc, va înființa o societate pe acțiuni SA. Din start pot fi asistați și îndrumați de către una dintre societățile de audit mondiale ce fac parte din BIG FOUR (ca să nu greșească).
• Capitalul inițial va fi terenul și toate activele și bunurile domeniului schiabil, la valoarea de înregistrare contabilă.
• O acțiune va avea valoarea de 1.000 lei. Numărul de acțiuni va fi dat de către  valoarea totală a investiției domeniului schiabil, împărțit la 1.000.
• UAT Voineasa va deține toate acțiunile și va fi acționar 100%.
• În statutul societății (recomand BIG FOUR) se va nota obligatoriu ca:
– UAT Voineasa va ramane întotdeauna acționar majoritar 50% + 1 acțiune (acest lucru trebuie notat pentru a bloca orice îndoială că cineva vrea sa le ia domeniul schiabil; este foarte adevărat ca poți conduce și cu un pachet mai mic de acțiuni sau poți avea o acțiune de “aur” cu care poti bloca orice decizie AGA – Adunarea Generală a Acționarilor).
– Se va nota în statut ca din profitul anual obținut se vor aloca pentru dividende maxim 10% din profit, restul profitului va fi alocat pentru dezvoltare.
• După înfințare, ADMINISTRATORUL (fie din BIG FOUR, fie o societate de administrare cu probitate profesională) va solicita Auditorului evaluarea (actualizarea) la zi a patrimoniului și a acțiunilor aparținând 100% UAT Voineasa. Apoi, va propune AGA majorarea capitalului prin emiterea de noi acțiuni. Scopul este capitalizarea societății, obținerea de lichiditate pentru dezvoltare și participarea la acționariat a cât mai multe persoane fizice și juridice!

Exemplu:
Să presupunem că, în urma evaluării, se constată că o acțiune de 1.000 lei valoarează 1.400 lei.
Societatea SA emite 10.000 de acțiuni noi cu valoarea de 1.000 lei și prima de emisiune de 400 lei (cost total acțiune 1.400 lei). Pentru toți cumpărătorii, indiferent de numărul de acțiuni achiziționate pe persoană fizică sau juridică, societatea SA garantează că toți acționarii vor avea un discount de 10-14% din valoarea oricărui serviciu de ticketing de la SRT.
Atenție! Mai multe acțiuni nu înseamnă acces la mai multe tichete cu discount în aceeași perioadă de timp. Pentru corectitudine, se va instala un soft în caserie!
Reducerea de 10-14% din valoarea tiketului reprezintă un randament foarte bun pentru o investiție de 1.000 lei. Atât turiștii, cât și proprietarii de pensiuni, hoteluri etc ce doresc să fie acționari vor avea un cuvânt de spus și vor participa la dezvoltarea și stabilitatea domeniului schiabil și a ce se mai dezvoltă! Mai mult, valoarea acțiunilor va crește an de an odată cu dezvoltarea domeniului!
În timp, va fi un mod de viață care va evolua în bine, se vor forma comunități unite în interes comun.

O societate pe acțiuni (SA) cu capital mixt (public și privat), capitalizată, cu lichiditate în cont, poate să se califice pentru atragerea de fonduri europene pentru dezvoltare:
• În cel mai rău caz, poate atrage fonduri europene clasice, cu o cofinanțare de 40-50%;
• În cazul cel mai favorabil, va avea acces la Planul Național de Rederesare și Reziliență (PNRR), în valoare de 33,009 miliarde de euro.

Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm că UAT Vaideeni este proprietara întregului teren din golul alpin. UAT Vaideeni este necesar să fie acționară în această societate. Deține teren, teren excedentar care se potrivește dezvoltării și toate instalațiile existente sunt edificate pe acest teren.

UAT Voineasa trebuie să înțeleagă că domeniul schiabil trebuie să devină un motor de dezvoltare al întregii zone.
UAT Voineasa trebuie să înțeleagă ca rolul ei este să asigure Predictibilitate, Siguranță Investițională, sa apeleze la specialiști în urbanism, cu experiență dovedită în dezvoltarea turismului, pentru a asigura reguli urbanistice investitorilor  în pensiuni, hoteluri, alte spații de servicii în turism.
UAT Voineasa nu trebuie să își îmbunătățească bugetul cu profituri din activitatea domeniului schiabil; profitul trebuie să rămână la dezvoltare.
UAT Voineasa își va îmbunătați bugetul propriu din taxele, impozitele pe terenurile și clădirile care se vor construi și din defalcatele pe salarii! Bugetul Comunei Voineasa se dublează sigur doar cu impozitul pe clădiri a căror valoare ajunge la 10 miloane de euro!
Opinia mea este ca aceasta este soluția unei dezvoltari durabile în folosul comunităților și al turiștilor!

Varianta nr 3 – alternativă!
Cine nu viseza la stele, nu atinge Luna!
Dacă ceea ce am propus nu este acceptabil, avem varianta să dezvoltăm un nou domeniu schiabil, 100% privat, cu participarea pasionaților de munte și a altor persoane care cred în acest concept comun.
Salvamontul Vâlcea are doar Salvamontiști voluntari (cu o singură excepție). Câțiva dintre ei sunt cei mai pasionați oameni de munte pe care i-am cunoscut. Ei cunosc foarte bine zona în care se pretează încă un domeniu schiabil. Pentru moment mă abtin de la mai multe amănunte.
Singurul dezavantaj este timpul care trece!
Sa auzim numai de bine!

Sursa: https://www.facebook.com/SkiResortTransalpina/

Prezentul tot mai sumbru, ambiții de grup obscur riscă să anuleze definitiv uriașul potențial!

Se schiază în condiții excelente la Rânca, Straja, Păltiniș, spațiile de cazare din stațiunile învecinate cu Transalpina Ski Resort sunt pline până la refuz, deși aproape că nu există termen de comparație între pârtiile de acolo și domeniul schiabil vâlcean. La Vidra-Voineasa… pauză. O adevărată “performanță” reușită de primarul PSD Gabriel Năstăsescu, al cincilea an consecutiv în care sezonul de schi începe în stațiunea vâlceană pe la sfârșit de ianuarie. Dacă mai începe, anul acesta. Rar a existat în Vâlcea (chiar și în Voineasa – sic!) primar mai incompetent. De fapt, să stai cu fundul pe o adevărată mină de aur și să fii incapabil de a găsi soluții pentru a o pune în valoare în beneficiul localității, a sutelor de operatori de cazare din zonă și a miilor de turiști interesați, deși mereu amăgești oamenii că stăpânești situația din timp, spune foarte clar altceva: că există și o imensă doză de rea credință și interese ascunse opiniei publice. Pe scurt, dorința de însușire integrală a potențialului investiției realizate cu zeci de milioane de euro din banii României, nu ai tăi, de la saltea, în defavoarea consolidării și dezvoltării (incomparabil mai realist în privința șanselor foarte mari de reușită) în continuu a unui bun comun, al zonei, dar și al țării.

Închis…

Actualizarea istoricului investiției și contextului

Și în vara anului trecut conducerea Primăriei Voineasa a promis ferm că sezonul schiabil va începe la timp, adică la 1 decembrie, cel mai târziu, dacă va și ninge suficient. Ce să vezi? Chiar a nins!
Între timp, au avut loc alegerile locale (27 septembrie), Gabriel Năstăsescu (PSD) i-a mai păcălit o dată pe voineșari să-l lase la cârma localității, reușind să convingă, la limită, ce-i drept, că atuul său constă tocmai în virtuala colaborare cu conducerea aceluiași partid a Consiliului Județean Vâlcea fix în problema domeniului schiabil și a modernizării infrastructurii din zonă. În aceeași lună a apărut în spațiul public și informația că primăria ar fi concesionat domeniul schiabil unei societăți (3 noiembrie 2020, Fagia SRL Mălaia – lider de asociere) fără nicio experiență în administrarea unor astfel de obiective și fără personal calificat, firmă cu sediul în comuna vecină Mălaia, deși încă existau litigii financiare nerezolvate cu dezvoltatorul domeniului și administratorul lui din ultimii ani, Acomina SA Deva. Asta nu a fost suficient să-i pună pe gânduri pe alegătorii din comuna-stațiune.
https://www.facebook.com/StatiuneaVoineasa/posts/3850425435038249

Primarul susține că din 7 ianuarie se ridică sechestrul

La sfârșit de noiembrie deja ninsese abundent în zonă, dar nici măcar de Sărbători pârtiile nu au fost deschise. Cauza? Acomin și-a exercitat dreptul legal de a-și recupera banii pe cale judecătorească și avea pus sechestru în contul datoriei ascunse opiniei publice de primărie chiar pe domeniul schiabil, de altfel unicul obiectiv din zonă care poate produce sumele necesare fără a periclita activitatea curentă a administrației publice locale și a funcționarilor ei.
Pe 29 decembrie anul trecut, Primăria Voineasa a ieșit cu un anunț menit a mai tempera furia localnicilor și indignarea unanimă a iubitorilor de sporturi albe. Primarul Năstăsescu asigura, prin intermediul colegilor de la publicația Râmnicu Vâlcea week, că în jurul datei de 7 ianuarie 2021 executorul judecătoresc va ridica sechestrul de pe domeniul schiabil Transalpina Ski Resort, stingându-se majoritatea (deci nu toate) datoriilor pe care Acomin le are de încasat de la statul român: “Așa ne-a promis executorul judecătoresc, că după 7 ianuarie va fi ridicat sechestrul, noi vom prelua pârtia și o vom preda firmei care a câștigat licitația. De rapiditatea cu care se vor mișca cei care vor prelua administrarea domeniului, depinde momentul în care sezonul va fi deschis. Important este că s-a încheiat o lungă perioadă de incertitudini și că de anul viitor vom intra în normalitate.”

Ambițiile absurde ale unor reprezentanți ai PSD sunt unica frână majoră pentru dezvoltarea zonei!

Încă o dată Gabriel Năstăsescu a mințit fără să clipească. Nu a spus cum s-a organizat licitația, dacă se știa că există datorii și fără să se spună ce demersuri s-au făcut pentru stingerea lor. În pur stil politicianist a pasat responsabilitatea deschiderii domeniului pe societatea câștigătoare a licitației, de parcă o adusese Papa de la Roma, nu el și ai lui tovarăși mai sus puși. Iarăși a folosit mulți termeni vagi, nicio dată exactă.
Am fost nevoit să fac această lungă introducere pentru a actualiza în memoria publică și contextul. Poate că intertitlul ales vi se pare exagerat, vă asigur că nu e câtuși de puțin și mi-l asum în întregime. De-a lungul timpului și eu am criticat în unele situasții activitatea Acomin, însă acum nu este cazul de a fi lăsată țap ispășitor convenabil pentru primar și tovarășii lui, mai ales că în scurtele perioade în care a putut administra domeniul a făcut-o performant și nu e nevoie să mai demonstrez asta, activitatea SRT fiind reflectată detaliat în ultimii ani și pe rețelele de socializare, dar și de presă locală, regională și națională.

Voi reveni cu amănunte.

LĂSAȚI UN MESAJ