Începe vaccinarea pentru Covid-19 și în Vâlcea! Caracteristicile produsului Pfizer BioNTech impun administrarea lui rapidă și pentru populația generală

0
5975

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea Prim-ministrului României, a anunțat duminică, 3 ianuarie a.c., că de luni, 4 ianuarie, activitatea de vaccinare pentru Etapa I se extinde pe tot teritoriul României. Luni, de la ora 10.00, începe vaccinarea și în județul Vâlcea, în care sunt disponibile patru centre pentru personalul medical, în Râmnicu Vâlcea, Horezu, Drăgășani și Brezoi.

DSP-urile vor centraliza și în continuare necesarul de vaccinuri. “Vor intra în activitate, la nivel naţional, peste 90% din cele 376 de centre de vaccinare care deservesc personalul medical şi personalul din centrele medico-sociale. Pentru buna desfăşurare a procesului de vaccinare, în cursul acestei zile începe distribuirea a peste 36.000 de doze de vaccin solicitate de centrele de vaccinare existente în fiecare judeţ. Conform instrucţiunilor, direcţiile de sănătate publică judeţene şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti centralizează necesarul de vaccinuri din toate centrele de vaccinare arondate şi îl transmit, până în ora 13.00 a zilei anterioare vaccinării propriu-zise, către Centrul regional de stocare de care aparţin”, arată CNCAV într-un comunicat remis presei duminică.

La Spitalul Nr. 2 se vaccinează tot personalul medical din Râmnicu Vâlcea și împrejurimi

Conform instrucțiunilor, și în Vâlcea, în primă fază, se vaccinează personalul medical din SJU Valcea, începând cu secțiile ATI, Boli Infecțioase și UPU), apoi restul personalului medical al Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vâlcea, adică aproximativ 750 de persoane din totalul de 1.780.
“Tot in centrul de vaccinare amenajat la Spitalul Nr. 2 se va vaccina restul personalului medical din Râmnicu Vâlcea și împrejurimi – Ambulanța, Spitalul Mihăești, personal din spitalele private, personal din cabinetele medicilor de familie și din cabinetele stomatologice. Apoi va urma tot personalul medical de la DGASPC și ISU din raza municipiului Râmnicu Vâlcea. La fel se va proceda și la celelalte trei centre din Horezu, Drăgășani și Brezoi”, a explicat medicul-manager Dan Ponoran, coordonatorul nucleului științific de la SJU Vâlcea, nucleu care a contribuit decisiv la gestionarea cât de cât decentă a pandemiei în județ, fiind în legătură directă atât cu Ministerul Sănătății, cu Grupul de suport tehnico-științific constituit la nivel de Comitet Național pentru Situații de Urgență, cât și cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea.

Va fi disponibil curând și vaccinul de la Moderna

Înscrierea personalului medical pentru vaccinare se va face pe site-ul special creat, iar apoi sistemul le distribuie automat cu date exacte privind ziua și ora vaccinarii atât pentru administrarea primei doze de vaccin, cât și pentru administrarea celei de-a doua. “De exemplu, la programarea mea, sistemul a fixat administrarea primei doze pentru 4 ianuarie, ora 12.00, iar pentru a doua doză pentru 25 ianuarie, adică peste exact 21 zile. Acum se administrează vaccinul Pfizer BioNTech, însă curând o să ajungă și produsul concernului Moderna, care are condiții un pic diferite de păstrare, la -20 de grade Celsius și am impresia că a doua doză e la 28 zile, încă nu știu sigur. În ceea ce privește populația generală, discuțiile sunt să se înceapă cât mai repede după 15 ianuarie, deoarece un set conține 960 doze de vaccin și trebuie făcut la maxim 120 de ore după ce iese din congelatoarele spitalelor militare”, a mai precizat medicul Dan Ponorant, managerul SJU Vâlcea.

Link site special pentru înscrierea personalului medical:
https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login

LĂSAȚI UN MESAJ