În ciuda șicanelor SIIJ, judecătorul vâlcean Bogdan Mateescu și-a anunțat candidatura pentru șefia CSM

0
10183

Ales în 2016, prin votul majorității colegilor săi din țară, ca membru al secției pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, fostul președinte al Judecătoriei Râmnicu Vâlcea și-a anunțat joi, 19 noiembrie, candidatura pentru șefia celui mai prestigios for profesional al judecătorilor și procurorilor din România. În vârstă de 39 de ani, Bogdan Mateescu a absolvit în 2004 cursurile Facultății de Drept “Simion Bărnuțiu” din cadrul Universității “Lucian Blaga” Sibiu, în 2007 Institutul Național de Magistratură, cu examen de capacitate promovat în 2008, iar în 2013 a obținut gradul profesional de judecător de tribunal în urma examenului organizat de CSM. Remarcabila sa carieră profesională a fost însoțită în toți acești ani de numeroase dovezi de excelentă pregătire în domeniu (motivarea invalidării mandatului de primar obținut înainte de expirarea perioadei de încercare de către Mircea Gutău a fost încă un exemplu de răsunet în acest sens), integritate și curaj. În limitele impuse de rigorile profesionale, Bogdan Mateescu nu s-a ferit să spună lucrurilor pe nume nici în privința tarelor societății, dar nici în cea a problemelor din interiorul sistemului. Consecvent apărător al magistraților și independenței actului de justiție, judecătorul vâlcean a rezistat cu stoicism atacurilor virulente comandate din zone de corupție politico-administrativă de notorietate atât locală, cât și națională.

“După o atentă analiză, am luat hotărârea de a candida pentru președinția Consiliului Superior al Magistraturii. Le-am împărtășit hotararea mea colegilor din CSM astăzi (considerând corect ca ei să fie cei care să o cunoască primii), iar acum o fac și aici, public, asumându-mi tot ceea ce urmează.
Decenta, asumarea, profesionalismul, dialogul onest și constructiv, responsabilitatea, respectul sunt valori în care cred cu tărie și care trebuie atașate ideii de consolidare a Consiliului, decredibilizarea sa fiind extrem de dăunatoare.
Consider că este esențial pentru magistratură, dar și pentru societate, un Consiliu coerent, care să contribuie cu toată energia lui și cu toată forța argumentelor miilor de magistrați la îmbunătățirea cadrului legal care să le apere cu adevărat independența, în contextul imensei responsabilități pe care o poartă.
Un Consiliu care să depună toate eforturile posibile pentru a fi îndeplinite condițiile necesare înfăptuirii unui act de justiție de calitate în beneficiul cetățenilor, dar și pentru a asigura păstrarea standardelor de demnitate și de conduită atașate statutului de magistrat.
Pledez în continuare pentru un Consiliu prezent adecvat în comunicarea publică, partener neutru și și onest de dialog cu alți factori decidenti, dar și cu instițutiile indispensabile înfăptuirii actului de justiție, cu un aparat robust și format din adevărați profesioniști, nebirocratic, transparent în condițiile legii, care să răspundă în mod real rolului său constituțional”
, a precizat judecătorul vâlcean în anunțul făcut public joi, 19 noiembrie, pr propria pagină de socializare online.

Adversar și țintă a mecanismului PSD-Dragnea pentru albirea corupților

Printr-un dosar penal de corupție deschis local în 2015, pentru presupuse fapte din perioada 2005-2008, s-a încercat cel puțin compromiterea imaginii sale de tânăr magistrat integru, dacă nu chiar fabricarea unei puternice arme de condiționare a sa, după cum au remarcat la momentul respectiv mulți experimentați observatori ai fenomenului. Ajuns prin declinare, în 2016, la DNA Pitești, în dosarul respectiv chiar a fost extinsă urmărirea penală. Aceeași instituție, însă, reîncepuse deja să tergiverseze (ori pur și simplu să uite) verificarea unor reclamații care vizau multe alte grave fapte de corupție comise de nume sonore atât la nivel local, cât și național. Unele dintre acestea fiind chiar bănuite de diverse voci ale societății civile că s-ar afla și în spatele celor care au croit dosarul ce-l viza și pe magistrat. Preluat în 2017 la DNA Central, dosarul a fost clasat în august 2018.
Pentru că și-a exprimat, la fel ca majoritatea colegilor săi magistrați din întreaga țară, opinia împotriva înființării de către regimul PSD-Dragnea, prin planul pus în operă de ex-ministrul Justiției Tudorel Toader, a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiției (SIIJ), imediat după înființare acest nou organism a solicitat Curții Supreme de Justiție infirmarea clasării dispuse în dosar. Până la urmă, dosarul tot a fost clasat și cu aceeași motivație clară: fapta nu există.
Sursa foto: Adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ