Incompatibilitate! Aurora Măgura s-ar putea să candideze degeaba pentru un nou mandat de primar al comunei Popești

0
3966

Aurora Măgura, primar în comuna vâlceană Popești, candidează pentru un nou mandat la conducerea localității. Problema e că s-ar putea să-i pună pe unii dintre concetățeni să facă inutil efortul de a-i acorda votul. Informațiile și probele, în posesia cărora am intrat abia de câteva zile și pe care deja le-am transmis spre analiză Agenției Naționale pentru Integritate, relevă faptul că, în anul 2015, Aurora Măgura s-a aflat în situație de incompatibilitate. Chiar declarația ei de avere din momentul respectiv, în posesia căreia cu greu am putut intra, deși trebuia să fie publică, evidențiază acest lucru: a fost simultan (lucru interzis de lege) și funcționar public în cadrul Primăriei Popești (asistent social – consilier superior), și casier la Digital-Cable Sistem (Akta), furnizor de servicii de cablu și internet în comuna amintită. Spre nenorocul ei, trecerea timpului nu o poate ajuta, pentru că faptele de corupție și cele asociate cu acestea sunt imprescriptibile.

Acum aproape două săptămâni nici măcar n-am luat prea în serios informația. Am aflat de ea de la cetățeni din Popești, mulțumiți de faptul că au scăpat de Akta și a preluat Digi serviciile de cablu și internet în zonă. “Când era Akta, abonamentul era 90 de lei, iar acum este 37. Probabil că era atât de mult ca să acopere și salariile soților Măgură”, ne-a declarat un locuitor. Ok, am zis atunci, s-a rezolvat situația. Numai că, ulterior, pe grupul de Facebook “Ce se întâmplă în Popești”, și alți cetățeni au amintit de acest detaliu și au susținut că s-ar fi comis o ilegalitate. Așa se face că am căutat declarația de avere a Aurorei Măgura din anul respectiv. Am găsit-o și o puteți vedea în fotocopie.

Ce spune limpede legea:
“Art. 94. – (1) Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică.
(2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează:
a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice;
b) în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepţia cazului în care funcţionarul public este suspendat din funcţia publică, în condiţiile legii, pe durata numirii sale;
c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată;
d) în calitate de membru al unui grup de interes economic.”
– LEGE nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările și completările ulterioare.

LĂSAȚI UN MESAJ