Sesizare penală, în urma dezvăluirilor legate de afacerile primăriei Vaideeni. Drept la replică penibil. Încă o afacere cu cântec. NOI DOCUMENTE!

0
4089

Penibil drept la replică postat cu titlu de comunicat pe pagina de Facebook a Primăriei Vaideeni, în legătură cu articolul anterior din Valceainfo.ro. Îl puteți citi în continuare la adresa lui, după cum vedeți și la finalul acestui nou articol. Pe scurt, administrația locală condusă de Daniel Achim Băluță înșurubează o scuză lamentabilă, că ar fi fost vorba despre o ciornă de lucru, în jurul altor trei-patru minciuni gogonate și a unei jigniri la adresa onestității și rigurozității profesionale a subsemnatului. Na, actualul primar preferă “calitatea” unor colaboratori pe care breasla mea îi repudiază și nici prin cap nu-i trece dumnealui că stipendierea unor astfel de elemente e percepută de mulți dintre noi, ceilalți, ca o gravă imixtiune cu efect direct anihilarea concurenței loiale care ar trebui să existe pe piața serviciilor oferite de presa locală.

Reamintesc, documentele publicate prezentau număr de înregistrare dat de primărie, deci nu era vorba despre o ciornă, iar anchetatorii vor avea ocazia acum să verifice dacă documentația achiziției semnalate de noi a fost sau nu falsificată.
Pentru că partidul actualului primar, PSD, a insistat să producă anumite modificări, majoritatea în favoarea celor certați cu legea, la normativele care reglementează funcționarea Justiției, în acest moment nu mai pot da mai multe detalii în spațiul public despre acea speță. Explicația e simplă: articolul și fotocopiile documentelor au fost deja folosite într-o sesizare penală formulată de un locuitor al comunei și, dacă nu știați, este interzis de lege să mai publici amănunte dintr-un dosar aflat în lucru.

Pot însă aduce în atenția opiniei publice locale și regionale o altă afacere marca Daniel Băluță… și nu numai. Din spusele localnicilor, DRB Construct SRL din Izvoru Rece, sat component al comunei, ar fi o altă firmă de casă care execută lucrări mari în Vaideeni. De data aceasta, apropiată de Achim Baluță, tatăl primarului Daniel Achim Băluță. În 7 august 2019, primăria lansa cererea de oferte pentru cumpărarea directă a zece stații de autobuz. Două zile mai târziu, achiziția în valoare de 60.000 de lei din bugetul local era și finalizată (vezi facsimilele). De altfel, foarte rapid, firma respectivă a și încasat banii.

Până în prezent, adică la mai bine de un an, doar trei dintre cele zece stații au fost montate, dacă am numărat noi bine.  Și, după cum vedeți în fotografie, deja au început să se deterioreze. În mod întâmplător, desigur, una dintre ele a fost amplasată… fix la poarta viceprimarului, care este din Izvoru Rece.

Detaliile achiziției publice mai scot în evidență un detaliu important. Stațiile de lemn trebuiau amplasate pe o placă betonată. După cum vedeți în fotografii, placa betonată lipsește.

CamScanner 09-11-2020 16.50.42

Însă, lucrările efectuate pentru aceasta apar în devizul estimativ de calcul al execuției lucrării. Exemplu: săpătura în pământ pentru placa de beton ar costa aproximativ 200 lei. A se vedea și decontările estimate pentru transport.

CamScanner 09-11-2020 16.50.42

Nu mai intru în alte amănunte, las cititorilor savoarea de a studia cu atenție aceste documente care constituie încă o dovadă de risipă a banului public.
Cum e, primare? Cum îți evaluezi credibilitatea și acum? Vorba `ceea: bine faci, bine găsești! (sic!)

CamScanner 09-11-2020 16.50.42
CamScanner 09-11-2020 16.50.42

În continuare, prezint un mesaj pe care l-am primit pe mail-ul personal de la un locuitor din Vaideeni, acum luni bune. Între timp, am observat că a fost și comentariu postat în online.
“O altă afacere marca Băluță.
A început să apară câte o stație pe ici colea. Stațiile de autobuz, dacă le putem numi așa, fac parte din seriile de achiziții ale primăriei care dau motive de suspiciune și de fraudare a bugetului local. Am spus “dacă le putem numi așa” deoarece prin stație de autobuz se înțelege acel loc unde așteptăm mijlocul de transport, locul în care ne adăpostim de soare, de vânt, de ploi, de zăpadă, adică o construcție cu trei laturi închise ermetic și acoperită (dacă am spune și iluminată, după modelul vecinilor, am cere prea mult). Multe voci au spus că seamănă cu niște fânării folosite de silvicultori, prin pădure pentru a hrăni animalele sălbatice iarna. Am spus «marca Băluță» deoarece multe voci spun că atunci când i-au spus, li s-a dat peste nas, deci se trag multe concluzii. Să mai vorbim de calitatea lucrărilor pentru suma plătită? După calcule, prețul execuției lucrărilor este sub un sfert (1/4). Am avea o întrebare pentru cei care reprezintă oamenii în Consiliul local și pentru comenduirea primăriei: De ce nu se pun «fânării», pardon stații de autobuz în toate satele? Vă răspundem tot noi: trebuie să fie depozitate la viceprimar și la executant. Este cunoscută și legătura strânsă dintre executant și «conducere», că doar domnul executant, împreună cu viceprimarul și un angajat al primăriei, sau al ministerului educației (nici nu se mai știe) au intrat în campanie pentru actualul primar, dar foarte urât pentru că ei fac politica pumnului. Poate ar trebui să se cerceteze mai atent achiziția de către organele abilitate, ce ziceți? Dar cine să verifice, tot ai lor?”

Sursa comunicat Primăria Vaideeni:
https://www.facebook.com/photo?fbid=1718058241682658&set=a.331530510335445

Articolul anterior:
http://valceainfo.ro/2020/09/03/documente-fals-si-uz-de-fals-la-primaria-vaideeni-rigole-betonate-din-dosarul-de-achizitie-transformate-in-rigole-de-pamant-la-receptie/

LĂSAȚI UN MESAJ