DOCUMENTE! Fals și uz de fals la Primăria Vaideeni. Rigole betonate din dosarul de achiziție, transformate în rigole de pământ la recepție

0
5018

În septembrie 2017, Primăria comunei vâlcene Vaideeni demara, din fonduri proprii, o lucrare reparație a două drumuri de interes local, Grădiște și Tuturube, în valoare de 240.000 de lei, TVA Inclus. Referatul de necesitate a fost întocmit de viceprimarul Vasile Cornel Ichim și avizat de contabilul-șef Luminița Cojocaru și primarul Daniel Achim Băluță. Documentația de recepție evidențiază însă o diferență de aproximativ 60.000 de lei în lucrări prevăzute inițial, dar neexecutate.

De ce este important numele contabilei? Pentru că ea este, conform spuselor surselor noastre de la fața locului, o persoană apropiată proprietarului societății executante, Reform Corp SRL. De asemenea (sau mai ales) pentru că, analizând documentul inițial și comparând “în teren”, stadiul lucrărilor pentru care s-a întocmit deja documentația de recepție, în 2019, ies lipsă cel puțin 500 de metri liniari de rigolă betonată din dosarul inițial de achiziție a lucrării.

Mai mult, comparând cele două documente, se poate observa modificarea, de mână, a indicatorilor din documentația inițială, astfel încât, probabil, “să dea casa cu masa” la decontul final. Pentru că o parte din bani au fost luați chiar în avans de firma executantă (singura care beneficiază de astfel de favoruri la Vaideeni).

Pare că în august 2019 a fost falsificat tot dosarul de achizitie, 500 m liniari de rigolă betonată devenind… rigolă de pământ.

Cu tot respectul, nu pot fi străini de această procedură primarul Daniel Achim Băluță (fost finanțist până în 2012, când a devenit primar pentru prima dată la Vaideeni), viceprimarul Cornel Vasile Ichim, contabila-șefă Luminița Cojocaru și Olimpiu Dinoacă, fix cel care controlează, prin fiica sa, firma executantă, Reform Corp.

Prejudiciul estimat de specialiști în domeniu pe care i-am consultat nu e deloc neglijabil, aproximativ 60.000 de lei. Organele de cercetare trebuie să-și intre în atribuții și să verifice și dacă astfel de nereguli nu sunt singulare în achizițiile Primăriei Vaideeni. Așteptăm cu interes un punct de vedere oficial al Primăriei Vaideeni. Dacă va întârzia, vom solicita unul elaborat, prin cerere în baza prevederilor Legii 544/2001.
Vom reveni cu amănunte.

LĂSAȚI UN MESAJ