APAVIL a pierdut autorizarea sanitară a sistemului de alimentare cu apă! Cele patru rezervoare din Râmnicu Vâlcea sunt nespălate și neigienizate de doi ani, arată DSP și APM!

0
18636

Încă din februarie 2019, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea, a stabilit un set de măsuri pe care APAVIL Râmnicu Vâlcea, operatorul județean de alimentare cu apă și canalizare, să le pună în practică de îndată. În Procesul Verbal de constatare a deficiențelor consemnate de control și planurile de măsuri necesare, instituția condusă la vremea respectivă de Lorena Mărgăritescu sublinia că se impun igienizari ale rezervoarelor de stocare a apei din Râmnicu Vâlcea. Aceste măsuri nu s-au realizat nici până în mai 2020 și, probabil, dacă nu s-ar fi schimbat conducerea DSP, nu am fi aflat nici până azi dacă instituția ar fi și urmărit îndeplinirea acestor măsuri atât de importante pentru ca sănătatea publică să nu fie pusă în pericol. Din păcate, gravele probleme sunt confirmate și de către cei de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM), nivelul de competență al șefilor urcați în funcții de “alianța binelui” (PSD-PER-ALDE) și la APAVIL fiind încă o dată evidențiat. Astfel, începând cu 1 iunie 2020, societatea a pierdut autorizarea sanitară a sistemului de alimentare cu apă, rezervoarele de înmagazinare fiind parte componentă a acestuia.

Specialiștii APM și DSP explică foarte clar că, practic, APAVIL a încălcat cerințele legale de conformare (și nu numai), deoarece în 2019 nu a spălat și igienizat rezervoarele de apă din oraș și nu a programat aceste lucrări obligatorii nici pentru anul 2020! Este vorba despre rezervoarele Petrișor, Capela, Cetățuia și Popa Șapcă. Nu numai cei de la DSP, ci și inspectorii APM au sesizat acest lucru conducerii societății, încă din septembrie 2019. Ca o paranteză, trebuie amintit că reprezentanții APM au găsit nereguli în iunie a.c. și la controlul efectuat la facilitățile Apavil de la Golești.

La prima vedere, principalii responsabili vizați ar fi diectorul Tehnic de exploatare, subinginerul David Borleanu (soțul doamnei Ioana Borleanu, director la Direcția de Resurse Umane din Primăria Râmnicu Vâlcea), sau șeful secției Apă și Canal Claudiu Deaconu (rudă cu primarul). Ar merita premiați, ori sancționați cel puțin pe linie profesională? A se reține că nici măcar pe fondul pericolului pandemic suplimentar nu au fost câtuși de puțin îngrijorați de neefectuarea unor astfel de atribuții elementare ale societății…

Încă o întrebare simplă: ce părere au zecile de mii de vâlceni, clienți captivi (și) ai APAVIL, despre faptul că primarul lor “grijuliu” Mircia Gutău nu e interesat ca rezervoarele din care pleacă apa spre robinetul locuitorilor din oraș nu sunt spălate și igenizate de aproape doi ani?!?

LĂSAȚI UN MESAJ