Încă o vilă intră în averea familiei Gutău. Mini-cartier exclusivist dezvoltat pe un sit arheologic, aprobat de primar. Declarații de avere și interese lipsă, ori completate la mișto

0
21018

O nouă construcție cochetă se adaugă la impresionanta avere imobiliară deținută de familia Gutău în Râmnicu Vâlcea: pe platoul din zona de Sud-Vest a orașului, lângă Schitul Troianu, vecin cu alte nume sonore (și un fost director de pe platforma chimică își amenajează o nouă locuință acolo) din protipendada locală a devenit fiul primarului, Vlad Gutău. Nimic nu a împiedicat dezvoltarea noului mini-cartier exclusivist: deși se află pe un sit arheologic, însuși edilul-șef a semnat avizarea construcțiilor.

Foarte puțină lume știe că în zona respectivă (Troianu) a fost descoperit recent (în 2014) un sit de epoca bronzului (Culturile Glina şi Verbicioara). Așa se explică de ce a întârziat dezvoltarea zonei din punct de vedere imobiliar, mai multe proiecte spectaculoase fiind anunțate în mediul de profil încă din 2012 pentru cele trei platouri cu belvedere spre oraș.

Conform unei lucrări de specialitate întocmită de arheologi de la Muzeul Județean de Istorie Vâlcea, situl este situat la aproximativ 500m sud de schitul Troianu, pe partea dreaptă a DN67, pe direcția Râmnicu Vâlcea-Horezu-Tg. Jiu. Adică interferează fix cu zona în care s-au înălțat noile vile ale unei părți din proitipendada locală. “Situl a fost afectat parțial de lucrări antropice (construcții de locuințe), materialele ceramice fiind găsite cu ocazia ridicării unei locuințe la limita de NE a sitului şi are o suprafaţă de aprox. 250 mp. Au fost recuperate materiale ceramice Glina și Verbicioara, de factură grosieră dar și fină, cele ilustrate aparţinând fazelor târzii ale culturii Verbicioara/grupului Govora

Postarea lui Cătălin Pătroi identifică locul cu precizie

Sursa”, amintește Cătălin Pătroi. Lucrarea de specialitate despre care este vorba este intitulată “Din nou despre cultura Verbicioara pe teritoriul oraşului Râmnicu Vâlcea şi un nou sit de Epoca Bronzului. 2016. Carol Terteci. Litua. Studii și Cercetări, vol. XVIII, p. 126-138”, Imagini – foto C. Terteci, harta Pătroi după C. Terteci 2016. Din informațiile obținute de noi până în prezent (cercetăm, încă, subiectul) rezultă că șantierul respectiv nu are o descărcare arheologică riguroasă (nici măcar n-ar fi primul). Explicația faptului că lucrările au continuat, totuși, era mai simplă decât ne-a venit a crede inițial.

Vila fiului este construită deja, de pe panoul informativ lipsesc informațiile obligatorii

În ciuda faptului că informațiile sensibile, dar de interes public, se obțin tot mai greu de la Primăria Râmnicu Vâlcea, am reușit să aflăm, pe surse, că însuși primarul ar fi semnat autorizația de construire.

În loc de număr de autorizație și date ale firmelor, numere de telefon la mișto.

Vom și prezenta unele documente în acest sens, dar oferim mai întâi administrației publice locale prilejul de a se apăra cu un eventual comunicat oficial explicativ.

Vedere dinspre Nord-Est a stadiului actual al construcțiilor. Majoritatea sunt finalizate.

Asta înseamnă că Mircia Gutău s-a pus cel puțin în situația de incompatibilitate, dacă nu chiar conflict de interese, având în vedere că printre beneficiari se numără chiar fiul său, Vlad Gutău. Este foarte ușor de observat că dezvoltatorul imobiliar nu a specificat pe panoul cu date informative obligatorii despre lucrări, cum ar fi: numărul autorizației și data emiterii ei de către primărie, CUI-ul societăților care au proiectat și execută lucrările. Noi le știam. Mai multe informații legate proiectat și executant vom publica într-un viitor episod, nu afacerile lor ne-au interesat cel mai mult.

Legea, trată permanent cu dispreț: nicio declarație de avere completată transparent

Deși, interesant de aflat ar fi pentru opinia publică și cum s-a intrat în posesia acelor suprafețe de teren. E mult de muncă, mult de documentat, mult de scris și apoi foarte multă energie de consumat apărându-te de atacurile complicilor și hărțuirea judiciară căreia te lasă pradă chiar instituțiile vâlcene ce există, teoretic, pentru a apăra și pune în aplicare legea.

Există, din păcate pentru Gutău și apropiații lui, încă o certitudine. Nicio declarație de avere sau interese nu vizează toate proprietățile deținute de primar și familia lui. Nici măcar cele în care-și desfășoară activitatea cele două notariate, al soției, respectiv fiicei, Cristina. Deși legea este limpede, pe site-ul primăriei, din 2017 nu există o nicio declarație actualizată a edilului-șef. Recent transferată și promovată (prin concurs, desigur, la care nu s-a prezentat nimeni altcineva, dar care nici n-a fost anunțat conform normelor în vigoare), nora primarului, Monica Gutău, nu menționează nici ea măcar proprietățile soțului, Vlad Gutău. Deși el apare menționat pe panoul unui șantier.

Uluitoare avere după 15 ani de politică și 10 ani de mandat direct la cârma reședinței de județ Ai zice că e lumea exagerat de rea prin Vâlcea și că familia Gutău a adunat o avere relativ modestă. Așa să fie oare? Hai să enumerăm doar despre ce se știe în oraș și e foarte simplu de verificat: apartamente, vilă de vacanță cu teren de sport și zonă de grill la Ocnele Mari, case de locuit pe strada Mihai Viteazul (două, pentru că pe a treia ar fi vândut-o fiicei lui Pendiuc), club cu salon de nunți generos și teren de sport pe strada Morilor, blocuri în construcție pe strada Morilor (tot pe numele fiului), teren cu construcție dezafectată în vedere ridicării unei noi construcții (tot bloc?) pe strada Ferdinand (cumpărat de la Depal, proprietar fin al unui fost prefect de Vâlcea), la distanță foarte scurtă de Shpping City Mall, două notariate, firmă de comerț și activități diverse, firmă de evenimente (nunți) cumpărată recent de noră etc, etc, etc. Nu mai enumerăm acum și bolizii de lux sau proprietățile din alte localități ale țării (inclusiv București) și nu numai. Din rațiuni editoriale obiective, le amânăm pentru un viitor episod.
Au mai fost vândute: 20 de apartamente din blocul construit cu Florin Verigeanu pe strada Carol I, casa din spatele sediului CEC către ADI Apa Vâlcea (la suprapreț, după unii evaluatori, construcția necesitând și ulterioare investiții consistente, deși asociația nu avea nevoie urgentă de un sediu și plătea o chirie modică la Centrul Flandra).
Se mai vorbește printre finii cunoscători ai afacerilor imobiliare din oraș și despre consistente chirii obținute pentru spațiul de la parterul Centower. Dar, câte nu se vorbesc prin târg. Dragi magistrați, cunoașteți vreun politician vâlcean care a obținut o avere comparabilă cu Mircia Gutău?

LĂSAȚI UN MESAJ