Presiunea unui mare număr de jurnaliști din întreaga țară a convins, în cele din urmă, Grupul de Comunicare Strategică să facă publice statistica pe fiecare județ cu numărul de cazuri de personae infectate cu SAR-CoV-2 pe site-ul stirioficiale.ro. Din păcate, profesionista comunicare centralizată nu reflectă cu acuratețe realitatea, ceea ce face cu atât mai întemeiat demersul a sute de jurnaliști din întreaga țară de a convinge MAI să revoce vestita circulară prin care a interzis Direcțiilor de Sănătate Publică județene să comunice cu presa locală astfel de detalii. Spre exemplu, cel de-al șaptelea caz anunțat de GCS ca fiind de la Vâlcea este, de fapt, un vâlcean care a fost depistat și internat într-un alt centru de tratare din țară. Știm și persoana, și localitatea respectivă, și de cât timp se afla acolo, dar nu putem da mai multe detalii din motive obiective, independente de voința noastră. Starea pacientului este stabilă.
În acest context, Vâlcea rezistă pe un loc de la coada clasamentului național cu doar șapte cazuri înregistrate până acum în județ, motiv de optimism. Rezervat, din cauza contextului și a obligativității menținerii unui grad ridicat de vigilență a întregii comunități, dar optimism. Pe ultimul loc se află Harghita, cu niciun caz de persoană infectată cu noul coronavirus. Urmează județele Sălaj și Tulcea, cu câte șase cazuri, Gorj și Vâlcea, cu șapte cazuri, Alba și Vaslui cu câte nouă cazuri.
Există informații certe despre cel puțin un caz de vâlcean deja vindecat de COVID-19 și externat pe 28 martie (doamna de la Muereasca), despre cel de-al doilea confirmările obținute până la această oră nefiind suficiente conform rigorilor jurnalismului profesionist.
Totodată, au rămas în vizorul medicilor vâlceni 13 persoane suspecte de infectarea cu COVID-19 (a căror dubă testare nu a fost finalizată încă), toate cu stare de sănătate în general bună.
Joi dimineață au fost obținute și rezultatele testelor efectuate unui pacient de la secția de boli infecțioase care a decedat între timp, verdictul fiind negativ.
Ministerul Sănătății a virat banii în contul SJU pentru cumpărarea aparatului RT-PCR
La nivelul județului Vâlcea, potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică până ieri, 1 aprilie, se află în carantină instituționalizată 297 persoane, alte 1.655 persoane fiind în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală. De la ultima informare de presă, 13 persoane, aflate într-o stare de sănătate bună, au ieșit din carantină.
Joi, 2 aprilie, Ministerul Sănătății a virat scriptic banii pentru ca Spitalul Județean de Urgențe Vâlcea să achiziționeze încă un aparat performant de testare rapidă COVID-19, Real Time – PCR (Real-Time Polymerase Chain Reaction). La începutul săptămânii trecute, și Consiliul Județean Vâlcea a anunțat că va cumpăra unul. Doi medici vâlceni se află deja în faza de acreditare pentru operarea unui astfel de echipament, specializare care se face în ritm accelerat la Institutul Național “Matei Balș” din București. Ei vor opera un singur echipament.
Pe aceeași temă citiți și: