Vâlceanca Sonia Iorga militează pentru creşterea finanţării serviciilor sanitare

0
8771

Începand cu anul 2005, asistentul social Sonia Iorga acordă în Spitalul Județean de Urgenţă (SJU) Vâlcea servicii de mare importanţă şi care implică responsabilitate şi promptitudine în executare. Din anul 2018, este membru în conducerea Sucursalei Teritoriale al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, Filiala Vâlcea, dorindu-şi să contribuie la dezvoltarea acesteia şi să se implice în promovarea intereselor asistenţilor sociali și a beneficiarilor direcți ai activității acestora.


“Știu că, de multe ori, să faci ceea ce-ți place cu adevărat, ceea ce iubești, este complicat. Însă mai știu că meseria de asistent social este chemarea mea, ea este calea prin care pot culege recompense sufletești toată viața! În activitatea curentă și în condiții normale – să nu uităm în această perioadă de luptă cu pandemia SARS COV 2 că trebuie să respectăm condițiile de distanțare socială – mă motivează cel mai mult o îmbrățișare, un zâmbet, strângerea de mână. O privire încărcată de mulțumire a pacietului mă încarcă pozitiv și îmi dă speranța ca efortul meu de zi cu zi nu este în zadar”, ne spune Sonia.
“Asistentul social este principalul actor în promovarea şi implementarea drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate. Mă refer la membrii familiei sau la persoanele care se ocupă de îngrijirea pacientului, la nivelul echipei multidisciplinare, precum şi în procesul de reprezentare a pacienților în faţa instituţiilor publice şi a organismelor private sau de mediere a relaţiei cu acestea. Oferta de servicii de sănătate este combinată, în prezent, cu servicii de consiliere psihologică sau de asistare socială, cu servicii la domiciliul pacientului sau servicii eficiente medico-sociale, pentru persoane cu dizabilităţi sau persoane cu alte tipuri deprobleme medicale şi sociale, în acelaşi timp. Politicile sociale în domeniul sanitar se combină, eficient, cu alte tipuri de politică socială, pentru o investire cât mai adecvată în recuperarea capitalului uman al respectivei comunităţi. Unul dintre obiectivele de dezvoltare socială durabilă ar putea fi creşterea finanţării serviciilor sanitare şi un management mai eficient al resurselor existente, având învedere că dezvoltarea socială este influenţată direct de investiția în capitalul uman. O finanțare adecvată a sistemului de sănătate influențează calitatea, echitatea şi accesibilitatea serviciilor, cu efect asupra rezolvării problemelor de sănătate ale populaţiei”, mai precizează inimoasa vâlceancă.

LĂSAȚI UN MESAJ