Criza Covid-19. Combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea a avut tot timpul hipoclorit! Gutău i-a mințit penal și i-a pus în pericol pe vâlceni în plină criză pandemică! DOCUMENT

0
28493

În conformitate cu prevederile legii, precum și cele ale Decretului emis de Președintele Klaus Iohannis, prin care s-a instituit Starea de urgență pe teritoriul României pe fondul agravării epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, Prefectul Județului Vâlcea Tiberiu Costea are obligația de sesiza de îndată organele de cercetare penală! De asemenea, șefii Inspectoratului de Poliție al Județului Vâlcea și Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au obligația legală de a se autosesiza.


Documentul remis ieri (luni, 16 martie) de Chimcomplex SA Borzești – Sucursala Râmnicu Vâlcea (partea rentabilă din fostul Oltchim) către APAVL SA Râmnicu Vâlcea relevă că societatea de pe platforma chimică vâlceană a avut tot timpul substanța biocidă necesară pentru acțiuni de dezinfecție de orice amploare. S-a demonstrat astfel că, din nefericire, trei săptămâni prețioase (în 21 februarie a fost înregistrat primul caz în țara noastră) au fost irosite cu iresponsabilitate de conducerile autorităților județene și locale de la momentul în care erau obligate să ia măsuri urgente de aprovizionare cu substanțele necesare combaterii gripei Covid-19. Practic, au avut sub nasuri soluția cea mai ieftină și rapidă, oferită tot de muncitori vâlceni, dar au ignorat-o. De ce? Asta rămâne să stabilească, URGENT, procurorii! În tot acest timp, Mircia Gutău a avut o atitudine absolut scandaloasă! A sfidat în continuu legea și a pus în pericol, prin neluarea unor măsuri pe care ar fi trebuit să le ia, întreg municipiul reședință de județ al cărui primar încă este. Bomboana pe colivă (sinistră metaforă, să sperăm că rămâne figură de stil) a constituit-o faptul că edilul-șef a emis un comunicat de presă, publicat pe site-ul primăriei și preluat pe neverificate de 90% din presa locală, în care pur și simplu i-a mințit pe vâlceni că Piețe Prest SA curăță deja de săptămâni bune străzile cu substanțele obligatorii în contextul de criză sanitară.

Minciuni și sfidare a legilor, în loc de exemplu de urmat pentru comunitate

A fost doar încă o încercare disperată – dar fără acoperire în realitate – de a liniști o populație a orașului tot mai revoltată de atitudinea lui iresponsabilă.
În ședința Comandamentului local pentru situații de urgență Râmnicu Vâlcea de vineri, 13 martie a.c., Mircia Gutău a spus cu subiect și predicat că nu se găsesc substanțe biocide. Când a mințit? Vineri, sau în comunicatul remis presei duminică, adică la o zi (sâmbătă), după ce o parte din efectivele Piețe Prest SA (societate din subordinea CL Râmnicu Vâlcea care se ocupă de curățenia stradală și a domeniului public, în general) au fost angrenate iarăși într-o acțiune de campanie electorală a PER, în plin efort pe care TOATE autoritățile ar fi trebuit să-l concentreze pentru combaterea Covid-19? Dovada în video.

Recapitulăm afirmațiile și faptele publice ale lui Gutău.

Vineri: “nu se mai găsesc materiale pentru dezinsecții și dezinfecții!” (…)“Bani avem alocați. Vă spun, vom convoca o ședință de îndată și vom… găsi bani” Deci, bani limpede alocați nu au fost. Se merge în continuare pe “transferuri” netransparente dintr-un cont în altul. Și nici așa nu avem vreo garanție că minima protecție pe care are obligația și o poate oferi cetățenilor orașului va avea suport în realitate.
Sâmbătă: acțiune electorală PER, cu corp ansamblu alcătuit din angajați ai SJU, Piețe Prest, DADP, Poliție Locală, ETA etc.
Duminică: inundă mediul online cu un comunicat oficial în care anunță că va curăța străzile, Piețe Prest a făcut rost (sic!) miraculos de biocide!

Directoarea de la Piețe Prest îl dă de gol că a mințit și cere ajutor pentru acoperirea achizițiilor

Tot duminică, dar seara. Provocată de un anunț făcut online de un expert independent în achiziții de nivel national, în colaborare cu un journalist, directoarea Adriana Popescu de la Piețe Prest dezminte și ea că achiziția de biocide ar fi în regulă și îl dă de gol pe Gutău. Mai mult, se cam milogește online, public chiar, de expert să “o ajute cu achiziția”! Și asta tot infracțiune cam este, poate chiar flagrantă. Nu insist aici pe cele două achiziții invocate pentru a nu lungi și mai mult materialul. Voi reveni cu detalii. Din păcate, tot negative și grave.
Luni, sunt  confirmate și primele două cazuri de Covid-19 în Vâlcea. Doi soţi care au venit din Italia, din Muereasca de origine, aflați în carantină într-un centru din Râmnicu Vâlcea însă, luni seara fiind și trimiși la Spitalul de boli infecțioase din Craiova.

Comunicatul pentru care primarul laudă azi presa contractată, deși ea nu a verificat informațiile înainte de a le propaga

“Încă din cursul lunii februarie, utilajele de curățat străzi din dotarea SC Piețe Prest SA utilizează în apa folosită înainte de aspirația gunoiului strâns de pe străzi detergentul Help Set 3S, care are şi o componentă de dezinfectant.
La începutul acestei luni şi în contextul epidemiei de coronavirus, societatea responsabilă de curățenia pe domeniul public al municipiului a comandat substanța dezinfectantă Bionet A15 care, începând de luni, 16, va fi adăugată în apa cu care se vor stropi străzile. Acțiunea de spălare a arterelor de circulație din Râmnicu Vâlcea va continua în regim permanent în perioada următoare, cu excepția zilelor în care se vor mai anunța temperaturi negative”, s-a lăudat Gutău ca un pionier mândru de cravata-i fâlfâind în vânt.
http://www.primariavl.ro/actualitate/item/7593-pie%C8%9Be-prest-sa-cura%C8%9Ba-domeniul-public-al-municipiului-folosind-substan%C8%9Be-dezinfectante?fbclid=IwAR1oPAiy-6Oo59yiypVJzxax39OITYJGs65yF9DpMxI5T8EFBHNLBaQtuac

Legile încălcate
Codul Penal:
Art 352 Zădărnicirea combaterii bolilor

(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.
Art. 404 Comunicarea de informaţii false
Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României – 16 martie 2020 – referințe
Art. 43 – (1) Activitatea de urmărire penală și cea a judecătorilor de drepturi și libertăți se desfășoară numai cu privire la:
b) actele și măsurile de urmărire penală a căror amânare ar pune în pericol obținerea probelor sau prinderea suspectului sau a inculpatului, precum și cele privind audierea anticipată;
c) cauzele în care urgența se justifică prin scopul instituirii stării de urgență la nivel național, alte cauze urgente apreciate ca atare de către procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală.
Art. 51 – (1) Autoritățile și instituțiile publice stabilesc măsurile care se impun pentru asigurarea desfășurării optime a activității, cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite de autoritățile cu atribuții în domeniu, inclusiv prin hotărârile Comitetului Național privind Situațiile Speciale de Urgență, urmărind cu prioritate asigurarea prevenției și reducerea riscului de îmbolnăvire.
Art. 54 – (1) Instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii privați contribuie la campania de informare publică privind măsurile adoptate și activitățile desfășurate la nivel național.
(2) În situația propagării unor informații false în mass-media și în mediul on-line cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire, instituțiile și autoritățile publice întreprind măsurile necesare pentru a informa în mod corect și obiectiv populația în acest context.
(3) Furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.
(4) În situația în care eliminarea la sursă a conținutului prevăzut la alin. (3) nu este fezabilă, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să blocheze, imediat, accesul la respectivul conținut și să informeze utilizatorii.
(5) La decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului au obligația de a bloca imediat accesul utilizatorilor din România la conținutul care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire și este transmis într-o rețea de comunicații electronice de către persoanele de la alin. (3) care nu se află sub jurisdicția legislației naționale.

Amănunt intermediar. Ca să fie treaba oablă, tot duminică, șefa interimară a Direcției de Sănătate Publică Vâlcea mă întreba pe mine ceea ce ar fi trebuit să întrebe direct la Oltchim. Prea mulți dintre decidenții noștri sunt în partea greșită a Galaxiei…

LĂSAȚI UN MESAJ