“Soluții locale pentru probleme globale” – provocare lansată elevilor și profesorilor din șase țări europene

0
2366

În perioada 10-14 februarie 2020 s-a desfășurat mobilitatea Erasmus+ la Colegiul Energetic, Râmnicu Vâlcea în cadrul proiectului LOCAL SOLUTIONS FOR GLOBAL CHALLENGES (nr. de referință 2019-1-IT02-KA229-062188_2), parteneri : Istituto Superiore Statale „Mario Rutelli”, Palermo, Italia (coordonator); I Liceum Ogolnoksztalcace im. Krola Kazimierza Wielkiego w Brzozowie, Brzozów, Polonia;  Vilniaus Pranciskaus Skorinos gimnazija, Vilnius, Lituania; Colegio Santo Tomás de Aquino – Liceo Santa Teresa de Jesús, Inca, Spania, FORAVE – Associação para a Educação Profissional do Vale do Ave, Lousado, Portugalia.

După cum se știe, Erasmus+ pleacă de la ideea că, investind în educaţie şi formare, se va reuşi deblocarea şi stimularea potenţialului oamenilor, indiferent de vârstă sau de nivelul lor anterior de şcolarizare. Beneficiarii şi cei din jurul lor îşi vor dezvolta propria personalitate, vor dobândi noi competenţe şi vor putea spera la perspective mai bune privind locul de muncă şi progresul în carieră.
Activitățile desfășurate în cadrul proiectului, atât în cadrul Colegiului nostru, cât și la partenerii locali: Camera de Comerț și Industrie Vâlcea, Boromir, Uzina Mecanică, Sanovita au urmărit atingerea obiectivelor proiectului care vizează formarea, dezvoltarea și punerea în aplicare a competențelor antreprenoriale, formarea unor abilități multicriteriale și pentru cetățenie activă. Elevii români și oaspeții lor au realizat prezentări cu privire la eticheta în afaceri, finanțele personale, idei de afaceri. Centrul activităților l-au constituit firmele de exercițiu înființate în fiecare țară parteneră pe care participanții le-au prezentat într-un mod inovativ și profesionist. De asemenea, fiecare țară a realizat materiale cu privire la modul de înregistrare a unei noi firme. Toate aceste demersuri au urmărit dezvoltarea spiritului antreprenorial al elevilor.
Fiecare vizită de documentare a fost urmată de un workshop care a vizat fundamentarea noilor informații obținute în urma dialogului cu oamenii de afaceri vâlceni. Astfel elevii, care au lucrat în grupuri transnaționale, după discuțiile purtate cu domnul Gheorghe Rizoiu la Camera de Comerț și Industrie Vâlcea au formulat 10 reguli pe care trebuie să le urmeze un antreprenor pentru a avea succes. La Uzina Mecanică Vâlcea am discutat despre dezvoltarea unei afaceri ce are succes în România și în Europa, capitalul acesteia fiind 100%  românesc. Întâlnirea dulce de la Boromir a însemnat parcurgerea celor 25 de ani de succes în domeniul panificației ai grupului de firme înființat la Vâlcea și recunoscut deja în multe țări europene. La Sanovita, am gustat din produsele alimentare naturale, de calitate și bogate în nutrienți care au facilitat succesul afacerii începute în 1995.
Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea a fost partenerul nostru în incursiunea ce a vizat prezentarea tradițiilor și obiceiurilor românești care reprezintă cu succes România la toate târgurile de profil. Astfel am țesut cu fir de borangic la Stoenești, am așezat cocoșul și arborele vieții la loc de cinste la Horezu și ne-am recules la vestita ctitorie în stil brâncovenesc din localitate. Elevii, creativi și ingenioși, au promovat prin diverse tipuri de reclame produsele tradiționale pe care le-au admirat în timpul excursiei. Muzeul Digital de la Sibiu a fost locul ales pentru a discuta despre competențele digitale necesare unui antreprenor. Ioana Marica, Brand manager la Heidi Chocolate de dezvăluit unele din secretele pe care le presupune o cercetare de piață atunci când se dorește lansarea unui nou sortiment de ciocolată.
Vizita de la Primăria Râmnicului a oferit edililor posibilitatea de a își afirma sprijinul pentru aceste tipuri de proiecte mai ales că, în cadrul lor, se formează abilități necesare viitorilor investitori/antreprenori.
Informațiile obținute în timpul vizitelor de documentare au fost sintetizate de către elevi (care au lucrat în grupuri transnaționale) și apoi încărcate pe pagina proiectului găzduită de platforma e-Twinning.
Coordonator proiect, Prof. Ana-Maria Udrescu

LĂSAȚI UN MESAJ