Simpozion la Muzeul de Istorie din Râmnicu Vâlcea: Războiul româno-maghiar din 1919-1920 și Conferința de Pace de la Paris

0
4767

Miercuri, 11 decembrie, începând cu ora 11.00, în salonul de la etajul Muzeului de Istorie din Râmnicu Vâlcea va avea loc un simpozion dedicat Primului Război Mondial, Războiului româno-maghiar din 1919-1920 și Conferinței de Pace de la Paris din aceeași perioadă. Conferențiază prof. univ. dr. Silviu Miloiu de la Universitatea Valahia din Târgoviște, alături de istorici locali.


21 martie 1919: pe fondul disoluției Imperiului Austro-Ungar, învins ca parte a Puterilor Centrale de Antantă în Primul Război Mondial, puterea în Ungaria a fost preluată de comuniștii conduși de Bela Kun, sprijiniți de Uniunea Sovietică. Forțele comuniste maghiare au atacat atât noul stat Cehoslovacia, cât și trupele române din Transilvania, în speranța de a o ocupa. Anterior (11 decembrie 1918) se crease Comandamentul trupelor din Transilvania, comandant de corp fiind numit generalul Traian Moșoiu, iar ulterior generalul Gheorghe Mărdărescu.
4 august 1919: Armata română a intrat în Budapesta sub comanda generalului Mărdărescu. A fost cucerită capitala, Budapesta, Bela Kun a demisionat și regimul comunist a fost înlăturat.
14 noiembrie 1919: Armata română a părăsit Budapesta, rămasă sub conducerea armatei naționale ungare. 16 noiembrie 1919: Horthy (amiralul fără flotă) a intrat în Budapesta și și-a stabilit centrul comandamentului la hotelul Gellért.
25 februarie 1920: La cererea Antantei, Armata română a părăsit teritoriul Ungariei.

LĂSAȚI UN MESAJ