Logica binelui social, democrat și ecologist: Gutău și Pendiuc par că au găsit la Vâlcea apa, aerul și… fraierul

0
10847

Deși situația economică precară a impus restructurări, subliniate inclusiv în noul Contract Colectiv de Muncă impus de conducerea agreată de PSD-PER, la APAVIL SA continuă angajările de favoriți, pe lângă lege. Departe de ochii clienților captivi, vâlcenii adică, se discută însă lucruri și mai îngrijorătoare: eventuala “cedare” a operatorului vâlcean către o altă societate. Pentru început s-a studiat posibilitatea înghițirii ei… fix de către operatorul similar din Argeș, societate care cu greu asigură alimentarea cu apă decentă a Piteștiului. Dar, la care acționar principal (90%) este municipalitatea condusă, până acum nu mult timp, cu “mărețe” realizări, de condamnatul penal Tudor Pendiuc.


APAVIL SA Vâlcea a angajat joi (24 octombrie a.c.), cu viteza luminii (adică pe zi, o singură zi), un nou șef la Biroul Juridic. Comisia de organizare a “examenului” a declarat-o admisă pe avocata Silvana Bianca Anastassia Cojușneanu (a cărei mamă a lucrat cândva la primărie, chiar în cadrul corpului de control, parcă – sic!) și după proba scrisă (90 de puncte), și după “interviu”. Haios este că pretendenta ar fi “consimțit” ca proba “interviu” să aibă loc în aceeași zi, la ora 15.00 (termenul anunțat oficial pentru interviu fiind 30 octombrie, iar afișarea rezultatelor pe 5 noiembrie), iar secretarul comisiei (Diana Mihuț – Țigănilă, adjuncta șefei Resurselor Umane, Georgeta Voican, soție de important membru PSD, fiind în concediu) a “precizat” că “pentru niciuna din probele concursului nu s-au depus contestații”. Păi, cine și când să le depună, dacă de “concurs” nu a știut aproape nimeni în afară de cei care l-au “organizat” și cei doi candidați ale căror dosare au fost declarate valide?
Trecem peste faptul că, înainte de a se înscrie la acest “concurs” (a rămas singură), avocata ar fi trebuit să se fi suspendat măcar din avocatură, în conformitate cu prevederile Legii 25 din 24 martie 2017 (Art. 15) și să se înscrie în tabloul consilierilor juridici, dar nu a făcut-o (detalii aici https://www.baroulvalcea.ro/index.php/tabloul-avocatilor). O fi împrumutat “modelul” Danei Gârbovan, deh.

Mult râvnitul post vacant nu prea era… vacant

Problema e că postul pentru care a candidat, din punct de vedere juridic, era vacant… și nu prea. Adică scoaterea postului la concurs ar fi o decizie a directorului general Gigi Preduș (membru PSD, membru și el în comisia de concurs) cam abuzivă. Înainte de a se constata vacantarea postului, ar fi trebuit încheiat (obligatoriu) un act adițional (în care să fie specificate noua funcție și salariul modificat corespunzător) cu demisionarul Georgian Gabriel Păun (fin al primarului PSD din Drăgășani, susțin sursele noastre), care a rămas simplu consilier juridic în cadrul serviciului, deoarece contractul individual de muncă al acestuia fusese încheiat pentru funcția de șef birou. Ca o paranteză, adăugăm și că fostul șef al Biroului Juridic a acuzat în termeni duri, înaintea depunerii demisiei (1 octombrie), presiuni (“comportament abuziv, ofensator, atacuri la demnitatea sa, țipete și amenințări” etc) la care ar fi fost supus pentru validarea unor acte pe care “niciun alt consilier juridic nu le-ar fi semnat”.

Catindatul competent a aflat întâmplător de concurs

Normal ar fi fost ca acest detaliu să fie observat și de avocata Silvana Bianca Anastassia Cojușneanu. Cu două condiții. Să se fi pregătit temeinic pentru specificul noului domeniu în care dorea să activeze și să nu fi cunoscut dinainte rezultatul concursului.
Cât de bine s-a pregătit, pot evalua specialiștii în domeniu. Despre succesul înregistrat în cariera de avocat pot vorbi eventualele răsunătoare rezultate ale dumneaei (a fost, spre exemplu, avocat din oficiu al fostului viceprimar al Râmnicului Nicolae Dicu, într-un moment trist pentru acesta și primarul Mircia Gutău – detalii aici https://www.voceavalcii.ro/10637-niciodata-nu-mi-voi-da-demisia-mircea-gutau.html?fbclid=IwAR0WaSYRPqEUuRJZRI7qLMvTCQZscqy6-iGdWPcfabTh_mji_bd5EsFVK1g). Nu are sens să adăugăm aici și cele 11 procese intentate (în 2015/2016) de familia Mihai și Denise Bălan, o parte prin intermediul aceleiași avocate, autorului acestor rânduri și colegului Vasile Căprescu, pentru seria de dezvăluiri publicate în “Săptămâna în Oltenia” despre situația CET Govora. Oricum, le-a/u pierdut pe toate.
În ce privește a doua condiție, ea ar fi valabilă doar în cazul în care se infirmă ceea ce vorbește aproape tot Apavil-ul, cum că ar fi ceva directive imperative (sic!) dinspre primărie.
Na! Graba asta…

Consultanți de benchmarking, chemați să ajute peștele cel mic. Să înghită peștele cel mare

Între timp, pentru cine (tot) nu știe, situația financiară a operatorului vâlcean de alimentare cu apă și furnizare de servicii de canalizare este sumbră spre catastrofică. Asta chiar dacă primii la sacrificiu au fost scoși tot angajații onești, cărora li s-a impus (tot anul acesta, abuziv, susțin foarte mulți dintre ei) un Contract Colectiv de Muncă total defavorabil.
Pe la începutul lunii curente, sediul societății vâlcene a fost vizitat de consultanți de benchmarking cunoscuți la nivel național, în prezența cărora s-a ținut chiar o importantă ședință (7 octombrie). Subiectul principal? Studiu de impact despre o posibilă fuziune sau preluare a APAVIL SA de către… APĂ CANAL 2000 Pitești.
De observat că, în iunie a.c., inginerii argeșeni Manuela și Niculae Văcărel au fost angajați, tot în urma unor concursuri derulate pe repede înainte, în cadrul Serviciului Tehnic Proiectare-Investiții din cadrul APAVIL SA. Sursele noastre din presa locală a județului vecin susțin că ei ar fi chiar nepoții lui Tudor Pendiuc, fost primar la Pitești angajat anul trecut consilier personal al primarului Mircia Gutău, iar pe la jumătatea anului în curs “transferat” ca șef al relațiilor publice la Piețe Prest SA, societate din subordinea Primăriei Râmnicu Vâlcea. Recent, condamnat defintiv a doua oară și tot pentru abuzuri comise din funcția de primar.
De ce nu s-a făcut un studiu de impact al preluării de către o societate mai mare și mai profitabilă decât APAVIL (cum ar fi operatorul din Sibiu, spre exemplu) nu a știut (sau vrut) nimeni să ne răspundă. Faptul că, totuși, a avut loc o ședință cu consultanți (chemați de la Vâlcea, că doar n-au venit din senin) de benchmarking dezvăluie cel puțin un detaliu: la Vâlcea se studiază posibilitatea “căsătoriei” dintre două societăți care ascund probleme financiare grave și, eventual, privatizarea “balonului” cu un investitor strategic (model național foarte cunoscut Veolia – Apa Nova, asociere dominată de francezi care gestionează servicii similare, acum, în patru județe plus anumite părți din București). Cu sau fără “privatizare”, perspectiva ascunsă zecilor de mii de vâlceni beneficiari (clienți captivi, în realitate) nu are cum să fie senină.
Adică un operator care are tot ce-i trebuie pe plan local să fie funcțional și chiar profitabil (surse, infrastructură, specialiști, pentru care s-au cheltuit sume imense de bani publici de-a lungul anilor etc) nu mai e, dom`le, fiabil! Trebuie restructurat, specialiștii triați (și făcut loc altora noi – da, chiar și politic noi – sic!) și apa vâlcenilor dată în grija unei noi societăți care să fie mai atentă cum direcționează achizițiile pe unele contracte. Bineînțeles că și tarifele (a căror mărime ne clasează oricum în top 10 la nivel național) vor crește corespunzător.
Să nu ziceți că nu v-am zis și de data asta!
Prezentul articol ar fi atins dimensiuni greu de citit cu răbdare dacă am fi adăugat, acum, și zecile de declarații și alte probe care stau la baza lui. În situația în care el nu pare suficient de riguros documentat, lăsăm deontologilor plăcerea de a extinde cercetările, după cât îi țin puterile profesionale și conștiințele. Ideal ar fi, totuși, ca procurorii să nu mai doarmă, ori să se uite mereu în altă parte…
Material de studiu amănunțit găsiți și aici:
https://www.apavil.ro/index.php/comunicare/anunturi?fbclid=IwAR3YfaVU76sagROp370AU_M3DI23LFDEFKNBt4oOCR5sEGpKoqte3dO3GSs
Pentru conformitate, adăugăm următoarele documente:
DOC240623
Apavil Vacarel Manuela si Nicolae 1
Apavil Cojusneanu Istratescu admisi
Apavil Cojusneanu admisa scris
Apavil Cojusneanu admisa interviu
Apavil Cojusneanu admisa final
Sursa foto: http://gazetavalceana.ro

Relalted topic:

Cimitirul “elefanților”? Umbra lui… Pendiuc bântuie pe la Piețe Prest SA Râmnicu Vâlcea

LĂSAȚI UN MESAJ