Recent, Consiliul Tineretului din România (CTR), structura care reprezintă tinerii și organizațiile de tineret din România la nivel național și în structurile de reprezentare internaționale de profil, a făcut publică “Analiza finanțării guvernamentale a sectorului de tineret în perioada 2013-2018”. Concluziile sunt stupefiante: “statul investește pentru activitățile destinate tinerilor echivalentul trei covrigi (dacă ne raportăm la un preț de 50 de bani covrigul)/tânăr/an, respectiv 1,49 lei. Investiția totală în componenta de tineret a Ministerului Tineretului și Sportului ajunge abia la 20 de lei / tânăr / an”, în condiţiile în care în ultimii ani, studiile demografice arată că numărul tinerilor scade dramatic. Senatorul PNL Romulus Bulacu a adresat zilele trecute o interpelare pe această temă ministrului (vâlcean) al Tineretului și Sportului, Bogdan Constantin Matei (PSD).
“Tabloul subfinanțării cronice este întregit de faptul că doar 1,97% din tinerii din România au acces la un centre de tineret finanțate de MTS, fiind alocați, în medie, 8 lei pentru fiecare dintre aceștia. Lipsa investiţiilor şi a strategiilor, fac ca aceste centre să nu poată realiza obiectivul principal, acela de a fi un sprijin real pentru problemele tinerilor. Recent, am primit la cabinetul parlamentar o rezoluţie a Forumului Organizaţiilor de Tineret din judeţul Vâlcea, care include un număr de 14 ONG –uri. În cadrul acestei întâlniri organizate de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Vâlcea şi Cercetaşii României, Centrul Local Mircea cel Bătrân, a fost întocmit un raport care cuprinde mai multe probleme cu care ONG-urile de tineret se confruntă. Astfel, lipsa alocărilor de fonduri din partea autorităţilor locale şi judeţene, lipsa unor centre de tineret moderne, lipsa strategiilor privind stoparea fenomenului de migraţie a tinerilor, au devenit frâne în desfăşurarea de activităţi pentru tineri. În acelaşi timp, ONG –urile acuză că, la capitolul finanţare, prevederile legislaţiei în vigoare obligă la raportări inutile, care le îngrădesc activitatea. În ultimii 5 ani, niciun ministru care s-a aflat în fruntea Tineretului şi Sportului nu a făcut vreo solicitare către Ministerul Finanţelor pentru suplimentarea creditelor bugetare, tot timpul rezumându-se la sumele primite, în condiţiile în care se cunoaşte nivelul de subfinanţare. Având în vedere cele expuse, domnule ministru, cu autoritatea de care dispuneţi, vă rog să-mi comunicaţi:
1. Care este punctul dumneavoastră de vedere privind raportul Consiliului Tineretului din România?
2. Care sunt soluţiile pentru problemele sesizate de către ONGurile vâlcene, având în vedere că sunt identificate şi la nivel national?
3. Care este valoarea proiectelor derulate în perioada 2016-2018 şi preconizate pentru desfăşurare în 2019, din fonduri europene neramburasbile, având în vedere că există cel puţin 3 axe de finanţare la dispoziţia dumneavoastră?”, se arată în demersul parlamentarului liberal vâlcean.