Datele de la Institutul Național de Statistică (INS) precum și de la Direcția Județeană de Statistică (DJS) Vâlcea continuă să releve un tablou sumbru în privința depopulării țării, împlicit a județului, precum și principalele cauze care conduc la acest declin continuu de aproape trei decenii. Andrei Gheorghiu, președintele USR Vâlcea, a fost atent la aceste detalii și nu ezită să identifice clasa politică locală (în special pe cei de la PSD, care au condus județul aproape întreaga perioadă scursă din 1989 încoace) ca principala vinovată pentru acest dezastru și să o sancționeze corespunzător.
Concluziile rezultate după coroborarea datelor statistice amintite sunt clare și evidențiate și de economistul Andrei Gheorgiu.
◇ Scăderea populației. Pornim analiza de la numarul total de persoane ce au domiciliul în județul Vâlcea și deja constatăm o scădere semnificativă a populației județului nostru. Astfel, dacă la nivelul recensământului național realizat la 18 martie 2002 vorbim de o populație de 413.247 și o densitate a populației de 71,7 locuitori pe km pătrat, la nivelul lui 20 octombrie 2011(ultimul recensământ național) populația județului scade la 371.714 locuitori, iar densitatea populației la 64,5 locuitori pe km pătrat. Populația continuă să scadă, astfel că ultima statistică publicată de Direcția Județeană de Statistică Vâlcea, la nivelul lui iunie 2016, arată o populație totală a județului Vâlcea de 358.328 locuitori. Putem constata o scădere sub nivelul recensământului național din 21 februarie 1956, când județul avea o populației de 362.356, recensământ făcut înaintea erei Ceausescu și a politicilor sale naționale de creștere democrafică.
• Îmbătrânirea populației. Studiind datele publicate de instituțiile de specialitate putem constata o îmbătrănire a populației. În acest sens observăm o scadere a grupei cuprinsă intre 0 și 14 ani de aproximativ 10 procente în ultimi 5 ani, și o scădere a grupei de vârstă cuprinsă între 15 și 59 de ani de aproximativ 6 procente. În contrapartidă, populația cu vârsta de 60 și peste a crescut în ultimii 5 ani cu aproximativ 8 procente. Un alt indice al îmbătrînirii populației este și scăderea ratei de fertilitate, adică a numarului de nascuți vii la 1.000 de femei. Astfel, acesta a scăzut în ultimii 5 ani de la 29,9 la 26,7 copii născuți vii la 1000 de femei. De aici rezultă și un număr de nașteri aflat în scădere, de la 3.041 de copii nascuți vii în 2012, la 2.635 de copii în 2016. Sporul natural, adică diferența dintre numărul de născuți vii și numărul celor decedati este și el negativ, contribuind la scăderea populației. Sporul nu a mai fost pozitiv, adică numărul nou-născuților să depășească pe cel al decedatiilor din 1992.
• Migrația populației. O altă cauză a scăderii populației este migrația internă determinată de schimbarea de domiciliu. Județul nostru realizează în ultimii ani un sold negativ în creștere, ajungând la aproape 1.000 de locuitori anual. Acest sold reprezintă diferența dintre persoanele care au schimbat domiciliul într-un alt județ, și cele care s-au mutat în județul Vâlcea, iar soldul negativ înseamnă că județul continuă să piardă din populație. Aici, ne confruntăm cu două fenomene, unul al migrației în cadrul țării, în care an de an vedem că mai mulți cetățeni pleacă din Vâlcea către alte județe, iar cel de-al doilea, cel mai dramatic, cel al migrației în afara țării.
Județul Vâlcea are cele mai mici salarii din Oltenia și printre cele mai scăzute din România!
Tot pe date statistice se bazează Andrei Gheorghiu când merge mai “adânc” în analizarea cauzelor dezastrului demografic (cu implicații și în domeniul economic) înregistrat și la nivelul județului Vâlcea și propune câteva soluții urgente.
“Atragerea de investitori reprezintă unul din pilonii de bază ai dezvoltării – fără un sector privat dinamic, Vâlcea nu va putea avea parte de dezvoltare locală. Facilitarea dezvoltării business-urilor locale și atragerea de investitori la nivel local este esențială pentru dezvoltare. Un mediu de afaceri prosper la nivel local înseamnă o calitate a vieții ridicată. Investitorii creează locuri de muncă, iar locurile de muncă permit oamenilor să se întrețină și să prospere. Ce ar face administrația locală sub mandat USR Vâlcea? Să dezvolte și să consolideze infrastructura de business, inclusiv parcurile industriale. Să atragă investitorii prin promovarea parcurilor industriale pe baza unor oferte atractive, cu facilități care să îi ajute să se instaleze și să-și demareze activitatea pe plan local. USR susține că administrația publică trebuie să lucreze în interesul cetățenilor, nu al politicienilor! #FaraPenali #USRlaguvernare”, arată liderul USR.
O statistică din luna aprilie a anului curent arăta că județul Vâlcea se situa pe antepenultimul loc la nivel național în ce privește salariul mediu (1.725 lei), cu puțin înaintea Harghitei (1.713) și Neamțului (1.690) și pe ultimul loc la nivelul Olteniei. Sursa: http://www.economica.net/harta-judetelor-salariul-mediu-net-in-cel-mai-prost-platit-judet-din-romania-este-jumatate-din-cel-dat-in-bucuresti_135888.html?fbclid=IwAR3LD770Rh3A7y_vLsY1f73uG5FJN5a28xM93o-nsqPV6ZOv4cEOmcJwrUI