SCM Râmnicu Vâlcea așteaptă cu încredere confruntarea de sâmbătă cu Ikast. Primarul și prietenul său Verigeanu așteaptă și ei un nou prilej de a mai fura puțin din gloria și meritele sportivelor și antrenorilor…

0
5146

SCM Râmnicu Vâlcea a învins Corona Braşov sâmbătă, 3 noiembrie, cu 22-25 (8-11), în etapa a opta din Liga Naționala (“Liga Florilor”) de handbal feminin, partidă disputată în sala “Dumitru Popescu – Colibași” din Brașov. Formația pregătită de Florin Pera (principal) Mia Radoi, Ildiko Barbu și Jovan Novakovic rămâne lider în campionat, cu opt victorii din opt etape disputate, acumulând 24 de puncte. Pe locul secund se situează CSM București, cu 18 puncte și un meci mai puțin (amânat din cauza partidei din această seară a bucureștencelor din Liga Campionilor, CSM a pierdut pe teren propriu, scor final 26-31, cu Vipers).


Pentru SCM Râmnicu Vâlcea au evoluat sâmbătă: Dumanska, Blazek, Ciuca – Da Silva (11 goluri), Vasileuskaia (7), Glibko (3), Gavrilă (2), Florică (1), Fernandez (1), Băcăoanu, Lopez, Khouildi, Badea, Petrovic, Popa și Craiu. În etapa viitoare a competiției interne, formația vâlceană va sta (din cauza retragerii CSM Roman din campionat), situație care coincide fericit cu disputarea primului tur (sâmbătă, 10 noiembrie, returul fiind programat pe 17 noiembrie) în Sala Sporturilor “Traian” din Râmnicu Vâlcea cu danezele de la Herning Ikast Handbold.

După buget, coane Verigene…

Înaintea dublei confruntări cu Ikast, care va decide dacă Vâlcea va reuși (cu toții ne dorim sincer asta, fără dubii) să acceadă în grupele Cupei EHF, este bine să facem câteva avertizări. Sportul este un reper foarte important pentru orice comunitate care se respectă, sau ar trebui să fie. La Vâlcea sigur este, așa se explică și faptul că toți cetățenii au aprobat și susținut decizia municipalității de a investi prioritar în handbalul feminin. De performanțele lui se leagă, pe de o parte, o cât mai bună promovare a comunității pe plan național și internațional (și cu raport cost/eficiență optim). Pe de altă parte, prin latura de divertisment în care se încadrează, el contribuie și la o anume stare de spirit (moralul societății), dar și la asimilarea de modele pozitive de către generațiile tinere.
În cazul SCM Râmnicu Vâlcea, vorbim de un buget acoperit în proporție foarte mare din bani publici. Numai că nu este foarte clar care este dimensiunea acestui buget. Primul avertisment care se impune este, așadar, obligația conducătorilor clubului de a manifesta o transparență mult mai adecvată în această privință. La începutul lui 2018, primarul Mircia Gutău declara că HCM (club tot al municipalității de la care, în vara lui 2018, a fost preluată secția de handbal și care apoi a fost închis) “are un buget de numai 750.000 de euro”. Nu sunt rău intenționat, pur și simplu eu am înțeles atunci că este vorba de banii necesari până la încheierea sezonului competițional 2017/2018. Și nu am văzut care era reducerea. Nu am comentat la timpul respectiv pentru că nu am considerat nici că se impunea o reducere a bugetului din moment ce se doresc performanțe de nivel internațional.
Prin Hotararea Consiliului Local (CL) Râmnicu Vâlcea nr. 66/28 martie 2018 Valcea s-a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2018 la valoarea totală de 1.615.000 lei (venituri proprii 60.000 lei – sumă alocată de la FRF, subvenţie buget local 1.555.000 lei; cheltuieli de personal 840.000 lei, cheltuieli materiale 775.000 lei). Tot printr-o hotărâre a CL s-a decis, pe 6 iulie a.c., suplimentarea bugetului cu 2.150.000 lei datorită preluării secției de handbal. Totodată, și Consiliul Județean (CJ) Vâlcea a stabilit alocarea către SCM (strict pentru handbal, atenție!) a sumelor de 200.000 de lei (Hotararea nr. 115 din 30 iulie 2018), iar în 31 octombrie a încă 150.000 de lei. Rezultă că SCM are, cel puțin pentru ultima jumătate de an 2018, un buget de 2,5 milioane de lei – echivalentul a aproximativ 540.000 de euro – doar din bani publici și doar pentru echipa de handbal feminin (sportive, antrenori și restul echipei tehnice, deplasări etc).
Ori, potrivit afirmațiilor făcute, de curând, de Florin Verigeanu la Sport Total FM (emisiunea din 17 octombrie a.c.), media salariilor la SCM Râmnicu Vâlcea este de 3.000 de euro (deși primarul anunța la început de an că acest nivel salarial nu va mai fi atins de prea multe sportive de la CSM pentru că… lipsă de bani la buget). Luând totuși de bune declarațiile lui Verigeanu, care este șeful secției de handbal impus de prietenul său Mircia Gutău, rezultă că doar pentru salariile celor 18 sportive din lot se achită lunar aproximativ 54.000 de euro, adică aproximativ 324.000 de euro din buget reprezintă doar costul pe șase luni, adică până la sfârșitul actualului an bugetar, cu salariile acestora.
Și acum, al doilea avertisment. Chiar și așa, nu vi se cam mare diferența până la  540.000 de euro din bani publici? Nu uitați, vă rog, să luați în considerare faptul că, în afară de bugetele Râmnicului și județului Vâlcea, aproximativ 40 de de sponsori susțin formația de handbal, din listă nelipsind nume sonore de afaceri precum Anabella, Carrefour, Diana, Restaurante Ok, Boromir, Damila, Ralunic, Farmaciile Băjan, Nurvil, Xavitel, Crystal Palace, Magic Tic Tac sau La provincia.

Al treilea avertisment este, de fapt, o rugăminte

Domnilor Gutău și Verigeanu, ceilalți din club nu au nicio vină că unii dintre noi stăm atât de atenți cu ochii pe modul în care dumneavoastră gestionați banii publici. Poate că ne consideră chiar rău intenționați că facem aceste precizări înaintea unei duble confruntări atât de importante pentru handbalul feminin vâlcean și național, dar nu suntem câtuși de puțin. Ei poate că nu știu (sau nu toți) dar majoritatea iubitorilor sportului nu vor uita prea curând momentul “Baia Mare – 10 iunie 2007”. Acestea fiind spuse, vă rugăm, domnilor Gutău și Verigeanu, ca până veți veni cu bani de acasă să nu vă mai împăunați cu succesele echipei de handbal feminin așa cum ați făcut-o în ultimele săptămâni. Lăsați gloria sportivelor și antrenorilor și bucuria râmnicenilor contribuabili!
Nota bene! Promit că data viitoare când mai scriu despre echipa handbal, la rubrica de sport a acestui site, voi încerca să abordez strict latura sportivă. Nu mă deranjează că nu mă regăsesc printre feblețile conducerii administrației publice locale, ci chiar mă bucur să văd Sala Sporturilor din nou plină de iubitori sinceri de handbal, de sport în general. Și (de fapt, mai ales) în interesul lor am abordat latura administrativă.

Sursa foto: SCM Râmnicu Vâlcea – Handbal feminin / Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ