#OameniNoi în politică (https://oameni-noi.ro) este un demers susținut de 27 de organizații civice și patru partide politice (printre care USR și Mișcarea România Împreună, RO+) prin care propun o inițiativă legislativă cetățenească pentru a duce în Parlament un proiect de reformă a legislației electorale. Consiliul Legislativ deja a avizat pozitiv propunerea pe 2 iulie 2018. Inițiativa are acum nevoie de strângerea a cel puțin 100.000 de semnături în 6 luni, din cel puțin 11 județe și Municipiul București.
Demersul susține șapte modificări al căror scop este să simplifice accesul cetățenilor competenți la politică și să îmbunătățească oferta politică:
1. Asigurarea unor alegeri transparente prin implementarea unui sistem informatic de monitorizarea a prezenței la vot și de prevenire a votului illegal și filmarea integral a procesului de numărare a voturilor, de la deschiderea urnelor și până la părăsirea localului secției de vot.
2. Eliminarea pragului electoral la alegerile locale și europarlamentare.
3. Reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri.
4. Alegerea primarilor în două tururi.
5. Creșterea numărului de parlamentari aleși de Diaspora la 8 deputați și 4 senatori.
6. Vot liber pentru românii aflați în străinătate. Un cetățean român care trăiește în străinătate, dar și-a păstrat domiciliul din țară să poată vota acolo unde se află pentru parlamentarii care vor reprezenta județul său de domiciliu.
7. Votul preferențial pe liste de partid (liste deschise). Alegătorul va putea să voteze și pentru un anumit candidat al unui partid, indiferent de poziția sa pe listă. Dispar candidații „de umplutură” și locurile „sigure”, iar orice candidat de pe orice listă devine o opțiune pentru alegători.
Despre votul preferențial pe liste deschise
Sistemul votului preferențial pe liste deschise pe care îl propune inițiativa #OameniNoi în politică, susținută de Uniunea Salvați România motivează atât candidații cât și alegătorii. Candidații au șanse de a fi aleși indiferent de locul pe care îl ocupă pe lista de partid, dacă își fac campanie și mobilizează alegătorii. La rândul lor, alegătorii sunt motivați să meargă la vot știind că au puterea de a decide cine de pe lista de partid este ales. Actualul sistem de vot, cu liste închise, încurajează absenteismul prin demotivarea candidaților și alegătorilor. În acest sistem sondajele au o influență disproporționată. În funcție de sondaje liderii de partid decid listele și cine sunt candidații eligibili. Numele aleșilor se decid, sub influența sondajelor, în ședințele conducerilor de partid. În ziua alegerilor partidele își mobilizează aproape exclusiv rețelele de partid, care sunt chemate să confirme listele decise la centru.
Candidații de pe locurile eligibile nu sunt motivați să facă campanie, să comunice cu alegătorii și să-i mobilizeze la vot. Pentru ei campania s-a încheiat în momentul în care conducerea partidului i-a pus pe primele locuri de pe liste. La rândul lor, candidații de pe locurile neeligibile sunt demotivați, fiindcă nu vor să consume resurse și efort știind că nu au șanse de a fi aleși. Pentru ei bătălia e pierdută din momentul în care liderii de partid au decis ordinea pe liste. Singurii care sunt motivați sunt candidații de pe locurile aflat sub semnul întrebării. Pentru ei câteva procente în plus sau în minus sunt decisive.
Alegătorii sunt demotivați fiindcă știu că jocurile sunt deja făcute și că numele parlamentarilor au fost decise deja de liderii partidelor. Alegătorii nemulțumiți de ordinea candidaților pe o anumită listă de partid nu pot schimba nimic și de multe ori preferă să stea acasă.
Inițiativa #OameniNoi în politică își propune să readucă competiția în sistemul electoral și să redea puterea alegătorilor.
Dacă vrei să te implici, descarcă lista, semnează, strânge încă 4 semnături de la prieteni și adu-o/trimite-o la unul dintre punctele de colectare: https://oameni-noi.ro/liste-de-semnaturi/, respectiv https://oameni-noi.ro/centre-de-colectare/