VIDEO! Pârtia de la Vârful lui Roman – Horezu, a doua destinație de schi accesibilă turiștilor în Vâlcea chiar din acest sezon!

0
9851

După Transalpina Ski Resort de la Vidra-Voineasa, a doua destinație de schi în județul Vâlcea va fi inaugurată iarna aceasta, în Horezu, la Vârful lui Roman. Prima pârtie, pe care a fost montată deja și linia de telescaun și au fost aduse și primele tunuri de zăpadă, are o lungime de aproape 700 de metri, 250 de metri diferență de nivel și se află la cota 1.600 de metri (la fel ca Sinaia, județul Brașov, spre exemplu). Dezvoltarea acestui domeniu schiabil de dimensiune medie va continua, însă, în ritm accelerat, ne asigură atât investitorii privați, cât și administrația locală din Horezu. În maxim trei ani, aici vor fi deschise aici șase pârtii (celelalte cinci, de risc mai ridicat, pe versantul nordic) în lungime totală de peste trei kilometri, ce vor atinge chiar cota 2.100 de metri. În plus, și comuna vecină Vaideeni dezvoltă “pe tăcute” un proiect similar, care îl va completa cel de la Vârful lui Roman într-un complex domeniu de agrement pentru întreaga durată a anului.


În ciuda scepticilor (destul de numeroși), se va schia la Vârful lui Roman chiar de anul acesta. Și asta nu la mare distanță de Rânca (40 de km), adică totul, dacă adăugăm și Obârșia Lotrului, va putea deveni un foarte atractiv circuit regional pentru iubitorii sporturilor de iarnă (dar nu numai), anual, timp de patru-cinci luni, până târziu în primăvară. Lucrările la prima pârtie au evoluat într-un ritm neașteptat de accelerat, de acest lucru fiind “vinovată” serioasa și hotărâta inițiativă privată, în care un rol important îl are și un cunoscut medic din Craiova, împătimit de tot ce înseamnă munte și natură, în general. În zonă sunt deja suficiente locuri de cazare, în imediata apropiere a pârtiei existând două mici hoteluri și numeroase pensiuni, vile și cabane cochete, construite cu grijă și pentru natură, într-un peisaj rămas aerisit din punct de vedere urbanistic deși sunt concesionate aproximativ 1.000 de loturi, în total, pentru dezvoltarea de facilități turistice. Din primăvara anului viitor va începe construirea aici a încă două două hoteluri, cu clasificare de cinci stele, ce vor dispune de piscine, centre SPA, terase, locuri de joacă şi terenuri de sport. Horezu și Vaideeni, însă (de fapt localitățile din întreaga depresiune Horezu) sunt împânzite cu numeroase alte posibilități de cazare și alimentație publică: hoteluri, moteluri, vile, pensiuni, cabane etc. La Vârful lui Roman sunt deja amenajate și spații de alimentație publică, precum și toalete publice. Pentru viitorul apropiat au fost eliberate autorizațiile necesare pentru construirea unui restaurant de cinci stele. Primăria Horezu s-a ocupat de extinderea rețelei de energie electrică și repararea și consolidarea drumului (macadam cu unele porțiuni asfaltate, condiții rezonabile în comparație cu situația lui de acum șase-șapte ani) pe o lungime de 14 km, până aproape de vârful muntelui. Ca măsură de siguranță, investitorii privați de la pârtie s-au asigurat suplimentar cu un generator puternic de curent electric pentru a nu avea surprize în acest sezon. În ce privește rețeaua de drumuri care străbate zona Munților Căpățânii ce aparține de orașul Horezu și comuna Vaideeni, administrațiile celor două localități au parcurs procedurile pentru preluarea integrală a arterelor (inclusiv pe cele forestiere sau de gol alpin). În momentul definitivării acestora (foarte probabil, anul viitor) primarii Nicolae Sărdărescu și Daniel Achim Băluță speră ca, împreună cu Consiliul Judeţean Vâlcea, să obțină fonduri guvernamentale și europene pentru introducerea tuturor utilităților și modernizarea infrastructurii rutiere în întreaga zonă, investiție altfel mult peste posibilitățile bugetelor locale.
În județul Vâlcea mai există o mică pârtie (în lungime de 600 de metri, cu potențial de extindere, destinată turiștilor începători în sporturile de iarnă) dar a rămas nefuncțională. Proiectul din comuna Perișani (Țara Loviștei, la nord de Masivul Cozia) este, din păcate, blocat de ani buni din cauza lipsei fondurilor deși inițiatoarea lui, administrația locală, reușise inclusiv achiziționarea unei instalații telescaun. Poate că nu va mai dura mult până ce și aici se vor găsi parteneri și finanțarea necesară.
VIDEO! În continuare, adăugăm linkul către un mic reportaj video realizat zilele trecute, la Vârful lui Roman, de colegul Vali Conea și Televiziunea VTV împreună cu Mircea Lera, șeful Salvamont Vâlcea.

https://www.youtube.com/watch?v=fzigTY-kMwI

LĂSAȚI UN MESAJ