Președintele Consiliului Concurenței: Privatizarea Oltchim s-ar putea finaliza în mai puțin de o lună, dacă nu va apărea nicio problemă

0
936

Privatizarea combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea s-ar putea finaliza în mai puţin de o lună, dacă nu va apărea nicio problemă, a declarat, joi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, potrivit Agerpres. Chirițoiu a fost prezent la conferinţa “The Danube Triangle”, organizată la sediul BNR. Oficialul a subliniat că un eventual succes al acestei privatizări se datorează investigaţiei declanşate de Comisia Europeană privind acordarea unui ajutor de stat companiei petrochimice.


“Suntem, să sperăm, la câteva săptămâni distanţă de privatizarea unei companii petrochimice mari, vorbesc despre Oltchim, care a acumulat pierderi de-a lungul anilor. Sper să se întâmple în mai puţin de o lună, dacă nu vor fi probleme. (…) Am folosit foarte mult reglementările legate de ajutorul de stat pentru a impulsiona restructurarea companiilor de stat, cele nu multe care au mai rămas. Dacă vom avea succes cu Oltchim, vom folosi aceeaşi reţetă şi cu operatorul feroviar de marfă, CFR Marfă, care, de asemenea, a acumulat pierderi an de an. (…) Fără acest impuls de la Comisia Europeană, nu vom putea rezolva aceste probleme, care datează de ani buni. Nici Oltchim, nici CFR Marfă, nici Hunedoara, nu au nicio şansă să înceteze să fie o gaură neagră”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.
Consiliul Concurenţei a anunţat, în august, că analizează tranzacţia prin care Chimcomplex SA preia o parte din activele Oltchim SA. Chimcomplex face parte din grupul industrial român SCR, controlat de Ştefan Vuza, şi activează exclusiv în domeniul fabricării de produse chimice. În iulie, Comisia Europeană şi-a dat acordul preliminar pentru preluarea Oltchim de către Chimcomplex. Combinatul Oltchim, important producător din industria chimică, a intrat în procedura de insolvenţă în ianuarie 2013, fiind administrată de un consorţiu de administratori judiciari. Procedura de privatizare a fost finalizată anul trecut, iar principalele active au fost adjudecate de Chimcomplex, pentru suma de 127 de milioane de euro. Activele achiziţionate de Chimcomplex reprezintă terenuri şi clădiri (atât finalizate, cât şi investiţii în curs de execuţie), drepturi de proprietate intelectuală, precum şi alte bunuri mobile reprezentând, în principal, utilaje, echipamente, tehnologii şi alte bunuri similare. Preşedintele Consiliului de Administraţie al Chimcomplex, Virgiliu Băncilă, a declarat, la începutul acestui an, pentru AGERPRES, că noul proprietar al Oltchim va păstra angajaţii şi salariile celor care lucrau până acum la instalaţiile de pe platforma din Râmnicu Vâlcea şi are în plan să relanseze producţia de PVC, material care nu se mai fabrică în România.
Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ