USR este primul partid din România care organizează alegeri interne de tip “primaries”. Vineri 12 octombrie, USR Vâlcea i-a avut alături, la sediul filialei, pe trei dintre candidații la alegerile interne pentru europarlamentare. Elena Uram, Florin Andrei și Mihai Constantin si-au prezentat viziunea lor ausupa Uniunii Europene si au răspuns întrebărilor membrilor cu promptitudine. În total, 86 de candidați sunt înscriși în campania internă a USR pentru stabilirea candidaților pnetru Parlamentul European și ordinii lor pe lista cu care formațiunea sa va prezenta în fața românilor la alegrile din mai 2019.
Urmează un șir lung de dezbateri prin filialele din țară, deschise și publicului, prin care atât membrii USR cât și orice român interesat pot să îi cunoască pe cei care doresc să-i reprezinte în forurile europene. Procesul acesta democratic și deschis este încă o premieră pe care Uniunea Salvați România – USR o aduce în politica românească. În USR orice membru poate candida pentru orice funcție. Își anunță intenția, își pregătește campania și, dacă își convinge colegii, ajunge pe listă. Campania durează două luni, după care urmează un vot electronic la care participă TOȚI membrii USR. “Festivalul democrație a început in USR! USR este un partid care aduce inovație pe scena politică, este formatiunea care a demostrat ca își merită pe deplin încrederea obținută de la români în 2016, că este opoziția veritabilă și opțiunea reală la haosul legislativ și economic creat de PSD-ALDE. Uniunea Salvați România organizează alegeri interne pentru a stabili lista finală de candidați pentru Europarlamentare și, în acest sens, în cadrul filialei Vâlcea am avut prima dezbatere pe teme legate de Uniunea Europeană cu trei dintre cei 86 de candidați interni. Lista finală a candidaților va fi stabilită prin votul tuturor membrilor, USR fiind primul partid din România care organizează alegeri interne de tip «primaries». Dezbateri publice între membrii USR care candidează pentru un loc pe lista finală la alegerile europarlamentare vor avea loc la Vâlcea și in perioada următoare”, a declarat președintele filialei vâlcene, ec. Andrei Gheorghiu.
Până la vârsta de 30 de ani au cariere ce îi ridiculizează pe mulți din actualii europarlamentari
Elena Uram, Florin Andrei și Mihai Constantin sunt primii trei candidați pentru lista cu care formațiunea se va prezenta în fața alegătorilor la alegerile pentru PE care s-au prezentat membrilor și simpatizanților USR Vâlcea.
Elena Uram are 31 de ani, este membră a filialei Tulcea, economist de profesie și antreprenor ca activitate curentă. “Sunt un om nou în politică, care își dorește să candideze la alegerile europarlamentare nu singur, ci având alături o echipă cum orice partid curat și-ar dori: USR Tulcea. O echipă din care fac parte cu mândrie , care mă reprezintă și în care îmi pun baza fără ezitare. Pentru mine, mandatul de europarlamentar nu reprezintă un obiectiv în sine, ci un mijloc de a implica activ România în luarea deciziilor importante la nivel înalt. (…) Totodată, înțeleg cât de complexe sunt instituțiile europene, iar această complexitate a dus la o situație de ruptură între UE ca entitate și cetățenii Europei. Ca europarlamentar, voi aduce instituțiile europene mai aproape de oameni. În acest sens, lucrez la un proiect-pilot pe care îl voi implementa la Tulcea, în cazul în care voi ajunge să-mi exercit mandatul de europarlamentar. (..) Pentru potențialul mandat de europarlamentar îmi propun, în primul rând, să obțin modificarea procedurii de certificare a conformității europene pentru produsele importate din spațiu extracomunitar”, susține Elena Uram, care a mai subliniat că ea crede cu tărie într-o Europă federală din care trebuie să facă parte și România.
Florin Andrei are tot 31 de ani, dar și un CV deja bogat în domeniul profesional. “Profesional, am o experiență de 11 ani în zona financiar-bancară, completată cu 5 ani de activitate didactică în Facultatea de Finanţe-Bănci, ASE Bucureşti. Am un doctorat în finanţe, o certificare de auditor financiar, vorbesc fluent limba engleză şi la nivel începător limbile franceză şi italiană. (…) Implicarea mea în USR Sector 1 a început în noaptea ordonanţei 13, primele proiecte fiind pe analiza bugetului. Am sprijinit consilierii locali cu informaţii pe teme de buget, iar în mai 2018 am candidat pentru reprezentarea USR în Comisia de adoptare a monedei euro, ulterior implicându-mă în construirea programului de guvernare pe cele două arii care mă reprezintă, economică şi educaţională. În weekendul referendumului am asigurat suportul delegaţilor din call center-ul de la sediul central. Îmi propun următoarele teme de interes: buget-finanţe, prin prisma formaţiei profesionale, fonduri europene prin necesitatea dezvoltării României şi a reducerii decalajului faţă de Vest, tineret & educație, întrucât avem nevoie de baze solide pentru a forma profesionişti, dar şi cetăţeni, şi zona de digital, care va reprezenta o componentă importantă a unei economii performante”, se prezintă Florin Andrei.
Mihai Constantin are și el un profil profesional solid. “Din anul 2017 lucrez în Parlamentul României din poziția de consilier pe Politici Economice și Energie. Anterior am lucrat în domeniul auditului proiectelor finanțate din fonduri europene. Din poziția de consilier parlamentar am ajuns să cunosc foarte bine legislația națională și europeană din domeniul politicilor economice și energetice. Am lucrat la o serie de propuneri legislative privind stimularea exporturilor, sărăcia energetică, politici fiscale. Am absolvit Facultatea de Economie a Universității Ovidius din Constanța. Timp de un an, am avut bursă Erasmus și am studiat în Franța la Universite d`Auvergne Clermont-Ferrand. Mi-am finalizat studiile cu un master în cercetare pe Economie Europeană la Academia de Studii Economice din București”, se prezintă candidatul USR.
Vineri, 12 octombrie, toți cei trei candidați ai USR pentru viitoarele europarlamentare i-au impresionat plăcut pe cei prezenți la dezbaterea de la sediul filialei vâlcene prin atitudinea lor pro-europeană, pro-democratie, dar mai ales pentru preocuparea lor ca România să acceseze mai multe fonduri europene și să implementeze proiecte cu mai mult succes.
Fără exagerare, din scurtele lor prezentări reiese limpede contrastul în defavoarea unor personaje “clasice” trimise de România în Parlamentul European, timp de două mandate, precum actualul premier Viorica Dăncilă, Maria Grapini, Dan Nica, Norica Nicolai etc.