Am întârziat intenționat publicarea unei noi serii de (ample) dezvăluiri din activitatea Primăriei Ocnele Mari din două motive. Cel mai important dintre ele a constat în faptul că mi-am dorit să nu las, în plin sezon turistic, bizareriile ce se petrec (în continuare) cu bugetul local și domeniul public să afecteze imaginea orășelului vecin cu Râmnicul.
Celălat ține mai mult de o sfială etică, dar și aceea consumată cu luni bune în urmă, atunci când am câștigat definitiv și procesul pe care ni-l intentase aiurea primarul Mihai Pătru, consiliat magistral de fratele său avocat. Magistrații de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, respectiv Tribunalul Vâlcea (dosar nr. 4497/288/2016) au decis că nu am scris cam deloc prostii în “Săptămâna în Oltenia”, în urmă cu doi ani, așa cum se plângea edilul-șef cui avea sau nu chef și timp să-l asculte. Am înțeles că avocatul încă mai caută soluții excepționale pentru reperarea onoarei fratelui său. Să fie sănătos. Între timp s-au strâns, din păcate, noi dovezi că avutul public a încăput pe mâinile ori nepricepute, ori lacome și rău intenționate ale unor personaje care taie și spânzură în Primăria Ocnele Mari. În acest prim episod vom relata câteva din ciudățeniile care se petrec chiar în Parcul Ocnele Mari, în buricul târgului cum s-ar spune. Vom continua cu angajări sau “avansări de personal în cadrul aparatului propriu al primarului și așa mai departe.
Lucrările la locurile de joacă, încredințate direct. Costurile, ascunse de ochii locuitorilor. Și al autorităților de control? Prin HCL nr. 17/2018 din 28 martie a.c., Consiliul Local Ocnele Mari a aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții “Amenajare locuri de joacă în orașul Ocnele Mari”. Bugetate de către primărie cu suma totală estimată la 366.000 de lei au fost investițiile în două locuri de joacă ce urmau a fi amenajate în Parcul Ocnele Mari (situat între sediul primăriei și ștrand) și Parcul Ocnița, conform unor studii de fezabilitate și proiecte elaborate de SC Ronvic Construct SRL Râmnicu Vâlcea în iulie a.c. Documentația lucrărilor a fost avizată din partea administrației publice locale de ing. Maria Bododea, în calitate de “șef al Serviciului Urbanism”. Între timp, lucrările au început, însă transparența decizională e un termen din lege respectat aproximativ de primărie, pentru că pe site-ul instituției nu se regăsește disponibil contribuabililor interesați contractul de achiziție a lucrărilor, cu valori, termene și condiții clare, “la vedere”. Pe surse am aflat că de acestea s-ar ocupa firma Contrust SRL Râmnicu Vâlcea, lucrările fiind încredințate direct. Vom continua cercetările și în privința responsabilității Mariei Bododea în acest caz.
Ieftină copie a unui “model” de succes? Domeniu public închiriat direct vărului Marianei Gutău. Recent, la propunerea primarului Mihai Pătru, consilierii locali au aprobat și mutarea cu câțiva metri a chioșcului comercial deținut de localnicul Ion Dina, precum și prelungirea cu încă un an a contractului de închiriere pentru mica suprafață din Parcul Ocnele Mari pe care o ocupă această construcție mobilă. Aleșii locali nu au observat nici de data aceasta că respectivul contract e cam la limita legii, fiind vorba de o închiriere directă (fără scoatere la licitație) a unei suprafețe din domeniul public. Sau or fi înțeles și ei să fie mai indulgenți cu administratea bunurilor publice, fiind vorba de vărul Marianei Gutău (fostă Dina, pe numele de domnișoară) soția primarului din Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău.
Parcuri și alte suprafețe din domeniul public, golite de arbori ce dispar misterios. Mihai Pătru se laudă (repetat, ca melodiile unui patefon stricat) în articolele de presă locală plătite pentru evidențierea activității primăriei pe care o conduce, cu multitudinea de investiții aflate în derulare anul acesta. Dintre ele, nu uită să amintească proiectul mai amplu, în valoare totală de 7 milioane de lei din bugetul local, care vizează modernizarea zonei centrale (asfaltări de străzi și reamenajare peisagistică, dotare cu mobilier stradal – băncuțe etc). Din parcuri (deci și din cel de la Ocnția) au început să fie tăiați de angajații primăriei brazi, fagi și stejari în cantități importante, lucru ușor de constatat zi de zi de orice locuitor din Ocnele Mari, în această perioadă. Ce cantități exacte se recoltează astfel și care este destinația lor (vorbim, de asemenea, de bunuri publice de valori însemnate) rămâne, însă, un mister. Între noi fie vorba, în general e un mister ce se întâmplă cu arborii tăiați anual din domeniul public, un exemplu în acest sens fiind și cei dispăruți în primăvară din pădurea Școlii “Costea Marinoiu” și neînregistrați pe stoc la primărie pentru sezonul rece, situație pe care ar trebui s-o clarifice cât mai repede măcar directoarea Maria Trușcă. Revenind la arborii tăiați din parcuri, Mi`ăiță veterinarul (cum i se mai spune primarului prin localitate) ar fi trebuit să știe, că doar a fost angajat (unul acuzat de lipsuri grave din gestiune, dacă vă amintiți) al administrației publice locale și înainte de a fi împins pe fotoliul de primar, că în astfel de cazuri se constituie o comisie din consilieri locali, angajați ai administrației și reprezentant al Direcției Silvice. Am întrebat în urmă cu câteva zile pe la primărie despre această situație și mai mult de câteva ridicări din umeri asortate cu priviri ironice n-am obținut.
Oprim acest prim episod aici, dar, așa cum am precizat și la începutul acestui articol, vom reveni și cu alte amănunte. Apoi și cu declarații și răspunsuri oficiale.