Mircia Gutău candidat din partea ALDE. Cum sună asta?

0
10058

Mircia Gutău este cunoscut și ca un personaj căruia nu-i place să rămână dator. Cum se apropie momentul alegerilor Prezidențiale, primarul Râmnicului se pregătește să-și ia revanșa față de Klaus Iohannis, cel care în urmă cu patru ani a refuzat pur și simplu să se vadă cu edilul dublu condamnat pentru fapte de corupție fie și într-un cadru informal (în august 2014, la Brezoi). Mai mult, în 2016, fidelii președintelui din conducerea centrală a PNL i-au refuzat pur și simplu șansa lui Gutău de a grăbi o reabilitare politică printr-o candidatură din partea liberalilor. La nivel local s-a pornit de curând, din senin (aparent), o foială politică despre care mulți susțin fără ocoliș că e generată chiar de edilul dornic de revanșă și mărire.


De ceva vreme, surse care au – n-au treabă trec des pe bulevardul Kiseleff din Capitală (pe care se află atât sediul PSD, cât și cel al ALDE) susțin că au auzit destul de des rostit numele edilului vâlcean. Mircia Gutău este prim-vicepreședinte național al PER (președinte al filialei județene fiind viceprimarul Eusebiu Vețeleanu) și un nume pentru care se “licitează” din greu în pregătirea viitoarelor alegeri datorită poziției dominante pe care a obținut-o asupra eșichierului politic local, dar nu numai. Potrivit surselor amintite, se conturează deja două variante atractive pentru primarul Râmnicului. Prima, cea ideală dar puțin probabilă în acest moment, ar fi ca PSD și ALDE să abordeze în vară alegerile pentru Parlamentul European cu liste separate (pe cea a PSD ar urma să fie inclus și liderul național al PER, Dănuț Pop), dar în iarnă cu candidat comun la Președinția României în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu. A doua, cea mai probabilă, vizează un sprijin reciproc ALDE – PER pentru alegerile europarlamentare (cu Dănuț Pop pe o poziție teoretic eligibilă în lista ALDE) și prezidențiale, dar – surpriză – și liste comune la alegerile locale și generale (“parlamentare”) din 2020. Ne și imaginăm cum se vor împăca Adrian Bușu, Eugen Neață, Remus Grigorescu și alții, destul de mulți, când își vor împărți funcțiile. Sau, cum se văd într-o astfel de ecuație șansele lui Costi Rădulescu pentru un nou mandat…
Desigur, până la confirmarea acestor variante, ele pot fi considerate simple speculații, firești într-un atât de tulbure context politic. Am ales totuși să le supunem atenției publice locale dintr-un motiv foarte simplu: pentru că par a răspunde la cel puțin două întrebări din spațiul public. Prima ar fi de ce persistă de aproape doi ani frecușurile mocnite dintre reprezentanții celor două formațiuni aliate atât la nivel de consiliu județean, cât și de consiliu local în municipiul reședință de județ? A doua: a fost zilele trecute un moment în care anumiți aleși ai PNL Vâlcea, locali și județeni, i-au arătat pisica (în termeni plastici) conducerii județene în caz că nu le satisface anumite interese? Asta cam sună a șantaj, dar n-o să ne apucăm tocmai noi să-i plângem de milă lui Cristian Buican, că oricum lucrurile se vor lămuri rapid.

Avântul lui Avan în căutarea unui loc mai cald și ferit de întrebări supărătoare

Nu dezvoltăm mai mult aceste teorii, așa cum am spus rămâne ca timpul să le confirme sau nu. Mai insistăm puțin asupra unui mic detaliu, anunțata demisie din PNL Vâlcea a primarului comunei Păușești-Otăsău Cătălin Avan, brusc nemulțumit de lipsa democrației din filială după ce liberalii i-au oferit candidatura în 2016, plus angajarea fiicei în funcții cu salarii mari și treabă… nu se știe câtă. Ar fi bine să nu ne contrazică și la aceste capitole, că s-ar face și mai rău de râs. Avan s-a trezit lăudând pe contul său de Facebook intervenția violentă a Jandarmeriei în Piața Victoriei, pe 10 august, împotriva protestatarilor pașnici, uitând că la acele proteste au fost prezente inclusiv șase sau șapte persoane chiar de la el din comună, cu excepția uneia toate venite din străinătate, unde au plecat la muncă de bine ce o duceau în țară. “Eu felicit sincer Jandarmeria română, care a avut curajul nebunesc, să-și facă datoria! Să-și apere țara!! Ne supăram că respiram gaze lacrimogene, aruncate spre noi, când o mama de copil (?!?), jandarm aflat în misiune este pur și simplu călcată în picioare și aproape ucisă! Ne supărăm că suntem stropiți cu apă, când dăm foc străzilor (?!?) și aruncăm cu pietre în statul român! Nu mai avem bani de lacrimi! Îi dăm pe toți pe sticle incendiare! Halal președinte de țară ne-am ales!”, perora Avan pe FB în seara zilei de 11 august. Nici măcar o parte dintre amicii și cunoscuții lui, care l-au și sprijinit să ajungă primar, n-au reușit să-l stăvilească.
Dacă Avan e la fel de onest în administrație (viceprimar în perioada 2012-2016, datorită negocierii PNL în cadrul USL și primar din 2016) precum s-a dovedit zilele acestea în politică, s-ar putea să fie lămurită treaba și în privința carierei lui publice. Ne-am amintit că Unitatea de Audit Regional Oltenia din Cadrul Curţii de Conturi îi impută 150.000 de euro după reconstruirea, în 2016, a podului din satul Văleni, cu 634.000 de euro de la Fondul de Solidaritate al UE (sigur, nici în cazul accesării acestei importante finanțări nu l-a ajutat nimeni). Până în iulie 2016, Avan a fost viceprimar , totodată preşedinte al Comisiei de licitaţie şi responsabilul autorităţii locale pentru acest proiect. Experții regionalei Curţii de Conturi Craiova consideră că au fost executate lucrări neeligibile, conform raportului întocmit. Luând de bune susținerile lui Avan, la momentul respectiv îl căinam. În noul context, însă, îi lăsăm pe cititori să evalueze situația.
http://saptamana.net/articol/11544-curtea-de-conturi-ii-imputa-primariei-pausesti-otasau-150-000-de-euro-intr-un-proiect-european-implementat-cu-succes

LĂSAȚI UN MESAJ