Deputații Daniela Oteșanu (PSD) și Dumitru Lovin (ALDE) au lipsit săptămâna trecută (luni, 9 iulie) de la votul din Camera Deputaților (for decizional) pentru adoptarea Codului administrativ al României. Soros, frate! (sic!)
Dacă din totalul de 150 de reprezentanți ai PSD din cameră au lipsit de la votul cu pricina 24, de la ALDE au absentat 7 aleși, iar de la UDMR 3. Meritoriu este și un alt aspect. Nici PSD Vâlcea și nici ALDE Vâlcea nu au început represalii împotriva celor doi “rebeli” pentru deciziile lor. Totuși, un alt deputat vâlcean (care dacă nu ar exista, ar trebui inventat) a comentat negativ la adresa colegilor săi în anumite medii locale și nu numai. Da, Codul administrativ este o lege (organică) deosebit de importantă pentru administraţia publică şi cetăţeni, numai că forma propusă de PSD conține și câteva elemente cel puțin în neregulă (unele considerate chiar anticonstituționale). Pe lângă faptul că s-au creat și premisele viitoarelor legi ale descentralizării și ale reorganizării administrativ-teritoriale, care s-ar putea să nu mai fie chiar pe placul primarilor “mituiți” de Legislativ cu privilegii precum pensiile speciale, s-a dat liber și la decizie aproape discreționară a aleșilor în privința patrimoniului public al comunităților. Dar, mai sunt și alte prevederi controversate în legea menționată.
Alături de majoritatea PSD-ALDE, codul a mai fost votat și de șapte deputați de la PNL, contrar deciziei adoptate anterior de conducerea centrală a liberalilor de a nu susține codul în forma propusă. Deputatul PNL Vâlcea Cristian Buican a invocat, pentru votul său favorabil codului în forma propusă, mandatul pe care l-a primit în special din partea primarilor în Biroul județean al filialei. Argumentația sa nu l-a convins pe fostul lider al organizației municipale Râmnicu Vâlcea Victor Giosan, adversar consecvent și argumentat al formei propuse (nici pe departe singurul din filială). În seara aceleiași zile, el și-a anunțat demisia și din partid, asta și pe fondul unor divergențe care devin tot mai puternice și neprincipiale în cadrul filialei.
În cele din urmă (și contrar asigurărilor pe care același Cristian Buican le dădea cum că nu va fi contestat la CCR codul de către niciun reprezentant al PNL), inițiativa a de contestare a Codului la Curtea Constituțională a strâns numărul necesar de semnături, inițiatorilor acestui demers de la USR și PMP adăugându-li-se și cei trei peneliști care au votat împotriva codului, precum și un reprezentant al minorităților și doi dintre deputații neafiliați vreunui grup parlamentar.
Votul nominal al deputaților pentru adoptarea Codului administrativ îl puteți consulta aici: http://www.cdep.ro/pls/steno/evot2015.Nominal?idv=20323