PNL Râmnicu Vâlcea îl trimite din nou pe Mircia Gutău în vizorul Curții de Conturi

0
12837

Conducerea PNL Râmnicu Vâlcea a reacționat destul de repede și tranșant la comunicatul de presă “al membrului PER Râmnicu Vâlcea, Gutău Mircia, transmis în numele instituției Primăriei Râmnicului” legat de achiziționarea de către municipalitate a sediului Socom contra cu două milioane de euro din bugetul local și modernizarea lui. Concret, liberalii îl acuză pe edilul-șef dublu condamnat pentru fapte de corupție comise din postura de primar de faptul că a inițiat, contrar prevederilor legii, un proiect de hotărâre de consiliu local pentru aprobarea investiției de 2 milioane de lei în renovarea demisolului clădirii Socom și abia ulterior unul privind achiziția clădirii contra a peste 2 milioane de euro din bugetul local. De asemenea, Gutău mai este acuzat că a inițiat, iar majoritatea de care dispune în CL de asemenea i-a aprobat, contractarea de către primărie a unui împrumut de 5,3 milioane de euro pentru investiții pe care nu le-a argumentat riguros și transparent.


“În opinia Organizației Municipale a PNL Râmnicu Vâlcea comunicatul nu este de natură a explica cetățenilor municipiului situațiile acuzate de președintele Bogdan Popescu în conferința de presă a PNL Râmnicu Vâlcea din data de 15 iunie 2018, ci doar o încercare slab concepută de a-i aduce acestuia, ca persoană, insulte. Tocmai logica acestui material întărește afimațiile făcute de domnul Bogdan Popescu, conform cărora Gutău Mircia este depășit de evoluția societății, gestionează defectuos banii publici și nu are voința și onoarea de a înțelege mandatul pe care l-a primit prin vot la alegerile din 2016 și înainte de acest proces electoral.
De asemenea, este cel puțin deplasat și lipsit de bun simț ca unul care a «priceput» atât de bine administrația publică încât a primit două condamnări definitive cu executare pentru corupție din poziția de administrator șef să scrie într-un document oficial al Primăriei despre cineva că nu înțelege acțiunile administrative. Atât Direcția Națională Anticorupție, cât și Curtea de Conturi a României au evidențiat în anul 2008 modul cum a înțeles în mandatele sale Gutău Mircia să administreze banii Râmnicului. Afară de aceste aspecte, comunicatul denaturează adevărul, având ca scop manipularea mass-media și a publicului.
Astfel, în data de 28 martie 2018, prin pct. 5 al proiectului HCL, conform Raportului privind rectificarea bugetului local și a listei de investiții, s-a aprobat suma de 2.000.000 lei pentru „începerea lucrărilor de amenajare și reparare a spațiilor de la demisolul imobilului din General Magheru nr. 25 (…) precum și suplimentarea alocărilor de cheltuieli pentru bunuri și servicii”. Ulterior, în ședința extraordinară din data de  2 aprilie 2018 s-a adoptat Hotărârea de cumpărare a imobilului situat în General Magheru nr. 25. În mod clar, Gutău Mircia și consilierii locali aflați în coordonarea sa au aprobat o investiție într-un imobil PENTRU CARE NU AVEAU HCL PENTRU ACHIZIȚIONARE. Aceste aspecte reclamă o verificare urgentă a situației din partea instituțiilor abilitate. În acest mod este posibil ca artizanii acestei tranzacții imobiliare, specialitate a adminstrației Gutău, să explice cum și de ce au rescurs la o asemenea procedură. Mai mult, în același comunicat mincinos, Gutău Mircia nu a explicat o altă acuzație, aceea de a fi propus și contractat un împrumut pe 10 ani în sumă de aproximativ 5,3 milioane de euro reprezentând cost parțial pentru mai multe investiții, fără a indica costul total al acestora, sursa de finanțare a diferenței dintre banii împrumutați și valoarea finală și prețul defalcat al lucrărilor pentru fiecare obiectiv investițional. O asemenea politică administrativă, fără stabilirea surselor de finanțare pentru diferența împrumut – plată finală, fără analize cost – beneficiu și fără estimări ale costurilor de finalizare conduce la riscul de a nu termina lucrările, Râmnicul rămânând dator la bănci până în anul 2028 cel puțin. Nu înțelegem de ce Primăria Râmnicului nu demarează proiecte pentru fonduri europene și nu atrage fonduri guvernamentale pentru dezvoltare, ținând cont și de faptul că primarul Gutău Mircia este în alianță cu PSD, partid aflat la guvernare.
Nu s-a justificat nici oportunitatea și urgența achiziționării clădirii din strada General Magheru nr. 25 cu suma de aproximativ 2,2 milioane de euro, în condițiile contractării împrumutului de 5,3 milioane de euro. Nu ne este clar cum Primăria are 2,2 milioane de euro să cumpere un imobil, dar nu are 5,3 milioane de euro pentru infrastructura municipală și se împrumută cu dobândă la bănci. Probabil, aceasta este explicația majorarii taxelor.
În aceeași notă de acțiuni administrative ce arată batjocură față de banul public, primarul Gutău Mircia nu a justificat în vreun fel distrugerea investiției pentru sensul giratoriu de la intersecția străzii Dacia cu Calea lui Traian și refacerea acestuia după ce cu doar trei luni înainte a afirmat public că specialiști în studii de trafic i-au recomandat să-l desființeze. Așteptăm un răspuns din partea Curții de Conturi a României pentru lămurirea acestei situații. Apreciem că se impune tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de cheltuirea ineficientă a banilor publici.
Organizația PNL Râmnicu Vâlcea solicită public răspunsuri din partea Primăriei Râmnicului la aceste probleme și îi recomandă primarului Gutău Mircia să renunțe la metehnele sale atunci când ia decizii care implică și angajează răspundere financiară indirectă din partea contribuabililor, cu efect prin majorarea taxelor și impozitelor.
«Performanțele» și accepțiunile administrative ale lui primarului Gutău Mircia sunt ușor de măsurat. Din păcate, în 12 ani de administrație marca Gutău, Râmnicul a fost dominat de tranzacții imobiliare dubioase, lucrări de infrastructură cu prețuri foarte mari și defectuos executate, de pierderea investiției firmei Pirelli, de exodul tinerilor care au părăsit orașul pentru a-și câștiga existența în alte țări, de sufocarea agenților economici, de majorări de taxe la un nivel de nesuportat, de închidere a unor unități de învățământ tehnologic, de dispariție a fenomenului cultural și de procese de corupție. În tot acest timp nu au existat un plan economic, măsuri de păstrare a forței de muncă, un plan de înființare a zonei metropolitane, un spital municipal, un proiect de amenajarea a albiei râului Olănești sau vreun demers de susținere a proiectării unei bretele care să lege Râmnicul de viitoarea autostradă Sibiu – Pitești.
În luna noiembrie a acestui an, PNL Râmnicu Vâlcea va supune dezbaterii publice un proiect economico-administrativ care va include toate aspectele ignorate de actuala conducere a Primăriei municipiului reședință de județ”, se arată în comuncatul remis presei de către departamentul de comunicare al PNL Râmnicu Vâlcea miercuri, 20 iunie.
A doua condamnare pentru Mircia Gutău a survenit fix în urma unui control al Curții de Conturi, care a stabilit diferențe foarte mari și nejustificate între prețul de cost în Bulgaria al unor locuri de joacă și cel de achiziție finală a acestora de către municipalitate, de la un intermediar afin primarului. În urma controlului, Curtea de Conturi a sesizat DNA.

Comunicatul de presă semnat de primarul Mircia Gutău luni, 18 iunie, îl puteți citi accesând adresa web:

http://www.primariavl.ro/comunicate-de-presa/item/6115-comunicat-de-presa

LĂSAȚI UN MESAJ