Situație cu iz penal în învățământ! Ministerul a anulat TOATE evaluările șefilor de inspectorate școlare!

0
4311

Corpul de control al ministrului a constatat că au existat numeroase situații aberante în care punctajul acordat depășește punctajul maxim de 100 de puncte. Miercuri, 28 februarie, pe site-ul Ministerului Educației Naționale (www.edu.ro) a fost publicat un comunicat de presă prin care instituția anunță că ministrul a decis anularea tuturor evaluărilor inspectorilor generali și a adjuncților acestora. Măsura a fost decisă după ce Corpul de Control a constatat vicierea gravă a procedurilor și evaluărilor propriu-zise.


“În urma controlului efectuat de către Corpul de Control al Ministrului, în perioada 20-23 februarie, cu tema «Verificarea respectării Metodologiei privind evaluarea activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncţi din inspectoratele şcolare şi directorii caselor corpului didactic», s-au constatat vicii majore în organizarea procesului de evaluare, dar și în evaluarea propriu-zisă. Corpul de Control al ministrului a depistat următoarele nereguli care au dus la vicierea procesului de evaluare: • Au fost folosite formulare de evaluare care nu se regăsesc în ordinul de ministru ce reglementează procesul de evaluare (OMEN nr. 4315/2014); • Din formularele utilizate în procesul de evaluare lipsește rubrica de autoevaluare; • Totalul punctajului de pe unele fișe de evaluare a fost calculat greșit, astfel încât calificativele acordate au fost eronate, persoana evaluată obținând un calificativ mai bun sau mai slab decât cel corect. Pe baza acestor calificative, persoanele evaluate sunt menținute sau nu în funcția de conducere; • În alte cazuri, s-a ajuns la situații aberante în care punctajul acordat depășește punctajul maxim de 100 de puncte; • Evaluarea directorilor Caselor Corpului Didactic nu a fost realizată în fapt de către Comisia unică de evaluare, asumându-se rezultatele unei evaluări anterioare. Astfel, Ministrul Educației Naționale a dispus: 1. Anularea evaluării realizate asupra activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncți şi directorii caselor corpului didactic. 2. Reluarea procesului de evaluare, după revizuirea metodologiei de evaluare. 3. Efectuarea de cercetări asupra faptelor care au condus la vicierea procesului de evaluare, în vederea stabilirii răspunderii disciplinare a persoanelor care se vor dovedi vinovate”, se arată în documentul citat. Inspectorii generali, inspectorii generali adjuncți și directorii Caselor Corpului Didactic sunt evaluați anual conform prevederilor Legii Educației Naționale nr.1/2011. În temeiul acestor evaluări privind activitatea managerială se acordă calificative pe baza cărora se decide menținerea, monitorizarea sau încetarea contractului de management.

Și desființarea Liceelor Oltchim și “Henri Coandă” este cercetată de minister

La evaluarea din acest an, inspectorul general al IȘJ Vâlcea Andra Bică a obținut calificativul “foarte bine”, în timp ce adjunctele Ana Jipescu și Roxana Călina Roșu, obținuseră “nesatisfăcător”. Pe baza acestor rezultate, prima urma să fie menținută în funcție, iar celelalte două colege ale sale, înlocuite. Prin presa locală se invoca, de curând, încrederea pe care ar trebui să o avem cu toții în profesionalismul și obiectivitatea șefilor din sistem. Se și justifică, nu-i așa? Tot miercuri, 28 februarie, primarul Mircia Gutău s-a stropșit public la pefectul Florian Marin pentru că acesta a îndrăznit să declare public un adevăr, acela că Ministerul Educaţiei face verificări în privința comasării (adică, practic, a DESFIINȚĂRII) Liceelor Tehnologice Oltchim și “Henri Coandă”. Edilul-șef al Râmnicului este cel care “luptă” cu ardoare pentru această decizie, ea fiindu-i acceptată fără mari probleme atât în consiliul local, cât și de către conducerea IȘJ Vâlcea, dar nu și de către majoritatea profesorilor, elevilor și părinților acestora, precum și a reprezentanților ministerului. Cel puțin nu cu încălcarea legilor și fără o largă consultare a comunității locale pe tema acestui subiect. Cu toate acestea, conducerea IȘJ a transmis ministerului rețeaua școlară pentru anul școlar 2018-2019. “Îl rog respectuos (pe prefect – n.r.) să nu confunde poziţia unui ales local cu unul numit. Să nu creadă că prefectul este fostul secretar de partid. (…) Mi se pare deplasat să ceri justificare (și – n.r.) de ce s-au mărit taxele locale, în condiţiile în care apoi le-am micşorat. Care este atributul Prefecturii? Confirm Legii 215 este atributul consiliului local, nu are niciun rol prefectul. Mi se pare exagerată poziţia prefectului. Referitor la doamna Andra Bică, am o relaţie excelentă de colaborare, nu mă interesează coloratura politică. Am văzut că şi doamna este pusă la punct din cauza mea, ca şi cum aş fi complotat eu cu cei de la Inspectorat pentru comasarea şcolilor. Nici vorbă de aşa ceva! (? – hm! – n.r.)”, a declarat Mircia Gutău. Potrivit legii, Instituția Prefectului are, printre principalele atribuții, și verificarea legalității actelor administrative. Pentru liniștea edilului-șef, precizăm că ministerul a fost petiționat în privința comasării celor două licee de un grup numeros de profesori, sindicaliști și părinți ai elevilor.

LĂSAȚI UN MESAJ