Mesajul vâlcenilor pentru Mircia Gutău: Râmnicul are nevoie de locuri de muncă, nu de joacă!

0
7247

Câteva obiective din lista investițiilor publice prioritare (sic!) propuse de Primăria Râmnicu Vâlcea pentru anul 2018: 30. Extindere spațiu de recreere în zona Catedrala Înălțarea Domnului – 350.000 lei; 31. Amenajare și modernizare locuri de joacă – 240.000 lei; 32. Amenajare loc de joacă bd. Dem Teodorescu (?!?) – 5.000 lei; 33. Amenajare parc zona nord (lângă Colegiul de Silvicultură și Protecția Mediului) – 100.000 lei; 34. Reabilitare zona verde – incinta C.N.I. “Matei Basarab» – 250.000 de lei; 37. Echipamente locuri de joacă și fitness (?!?) – 31.000 lei; 39. Amenajare parc public – zona Episcopie – 10.000 lei ș.a.m.d.


Miercuri, 7 februarie, de la ora 18.00, la Cinematograful “Geo Saizescu” din Ostroveni are loc dezbaterea proiectului de buget local al municipiului pentru anul 2018, la care sunt invitaţi să participe, în număr cât mai mare, toţi cei interesaţi de dezvoltarea viitoare a Râmnicului. Momentul este unul foarte delicat pentru administrația condusă de Mircia Gutău, primarul fiind vizat din toate direcțiile de un nou val de critici vehemente.

În context, edilul-șef a scandalizat opinia publică locală prin decizia de a mări sever, netransparent și nejustificat nivelul impozitelor și taxelor locale în ultimele zile ale anului 2017, încă o decizie pe care i-au aprobat-o cu ușurință majoritatea aleșilor PSD-PER-ALDE din Consiliul Local Râmnicu Vâlcea. Sute de râmniceni au exprimat și exprimă în continuare critici și chiar acuze dure la adresa primăriei conduse de reprezentantul PER. Din zona societății civile, și inginerul Bogdan Țigaret a anunțat că va participa la dezbatere. “Trec peste lipsa de transparență a municipalității, care a ales să facă publice documentele pe care le supune dezbaterii cu doar câtvea zile în urmă. Este absolut jignitor pentru oricare dintre contribuabili modul ambiguu în care administrația publică aruncă un tabel cu niște cifre însoțite de trei cuvinte pe o hârtie și pretinde că a elaborat un buget serios. Lista de investiții postată pe site-ul primăriei e o adevărată bătaie de joc, părere pe care mi-o împărtășesc mulți specialiști în domeniul economic. Spre exemplu, în materie de investiții în amenajare de spații verzi sunt prezentate separat lucrări și valori fără absolut nicio corelare ori explicație clară. La fel și în cazul locurilor de joacă. Ni se prezintă sec o investiție separată în amenajarea unui loc de joacă pe Dem Teodorescu pentru care se alocă 5.000 de lei, dar înainte se prezintă capitolul «Amenajare și modernizare locuri de joacă» pentu cae se alocă 240.000 de lei, ca să dau numai un exemplu. Despe achiziții, nici nu mai amintesc. Ni se prezintă o cifră, 5,48 milioane de lei și o denumire de obiectiv, «imobil construcție și teren aferent strada General Magheru nr. 25». De ce este oportună, sau imperios necesară achiziția acestui imobil nu ni s-a spus până acum. Nici măcar nu se înțelege clar dacă e vorba doar despre achiziție și cum s-a ajuns la această valoare. Scandaloasă mi se pare și alocarea a 3 milioane de lei, adică peste 650.000 de euro, pentru reabilitarea trotuarelor și iluminatului public pe strada Știrbei Vodă, tronson cuprins între Winmarkt și intrarea în Parcul Zăvoi. În lipsa unor detalii tehnice, mi se pare o sumă enormă pentu câteva sute de metri de lucrări, în condițiile în care zona arată oricum rezonabil și în prezent. Ca să nu par în mod gratuit rău intenționat, remarc și o idee bună, amenajarea trecerii la nivel de linie de cale ferată de pe strada Gib Mihaescu cu dale elastice”, ne-a declarat Bogdan Țigaret.

Opoziția: Gutău transferă integral povara pierderilor bugetare pe umerii cetăţenilor şi firmelor

Nici Opoziția politică nu a rămas insensibilă la situație. Proiectul de buget al Primăriei Râmnicu Vâlcea prezentat de primarul Mircia Gutău este sumar, confuz, complet lipsit de transparenţă, cu greşeli elementare, unele chiar flagrante, de calcul şi prognoză bugetară, menit să ascundă un management slab al resurselor financiare şi al serviciilor publice ce trebuie furnizate populaţiei, se arată într-un comunicat remis presei de PNL Râmnicu Vâlcea, reprezentat doar de patru din totalul de 23 de aleși ai râmnicenilor în CL Râmnicu Vâlcea. “Proiectul prezintă greşeli flagrante de calcul – de exemplu, la Capitolul VI de cheltuieli «CHELTUIELI FUNCŢIONALE PENTRU STRUCTURILE DIN APARATUL DE SPECIALITATE AL PRIMARULUI, POLIŢIA LOCALĂ, DIRECŢIA DE EVIDENŢĂ A PERSOANELOR SI APĂRARE CIVILĂ» suma totală nu este 31,163 milioane RON, ci 37,275 milioane RON! (…) Un alt exemplu este la linia «alte impozite, taxe, contribuţii etc.» de la Capitolul de VENITURI PROPRII/VENITURI DIN IMPOZITE ŞI TAXE, unde suma prezentată  care este clar sub-evaluată, în raport cu datele de la rectificarea bugetară din 20 noiembrie 2017, cu cel puţin 8 milioane RON. (…) Situaţie similară pentru «Imobil construcţie şi teren aferent str General Magheru nr. 25» (punctul 6 pe lista de investiții – n.r.) pentru care se alocă suma «modică» de 5,48 milioane RON, ceea ce reprezintă nu mai puţin de 20% din totalul cheltuielilor de investiţii finanţate din bugetul local. (…) Pe de altă parte Tabelul 3 arată impactul creşterii nivelului taxelor şi impozitelor locale asupra încasărilor – este vorba de o creştere de aproape 21 de milioane RON. Se poate observa cu uşurinţă că managementul Primăriei Râmnicu Vâlcea prin primar Mircia Gutău, doreşte să transfere INTEGRAL povara pierderilor bugetare generate de «Revoluţia fiscală» a Guvernului PSD pe umerii cetăţenilor şi firmelor din municipiu! În acest context Biroul Politic Municipal al PNL Râmnicu Vâlcea solicită imperativ primarului Mircia Gutău să revină la nivelul taxelor și impozitelor locale din anul 2017, să retragă proiectul de buget pentru anul 2018 și să-l refacă într-un mod clar, transparent, detaliat și în deplin respect pentru râmniceni, cetățeni și contribuabili”, se arată în documentul citat. O critică de asemenea elaborată a proiectului de buget local a realizat și USR Vâlcea, detalii urmând a le prezenta în cadrul întâlnirii din această seară de la Cinema “Geo Saizescu”.

Bugetul Râmnicului pentru 2018 are valoarea de 193.517.000 lei (de fapt, un “pic” mai mult, echivalentul a aproximativ 41 milioane de euro)

În conformitate cu materialele postate pe site-ul primăriei (www.primariavl.ro), bugetul pentru anul în curs este prognozat la valoarea de 193.517.000 lei, “bani proveniţi din venituri proprii – 160.417.500 lei (venituri din taxe şi impozite locale la care se adaugă excedentul de la finele anului 2017) şi din venituri cu destinaţie specială – sume din TVA, în valoare de 33.099.500 lei. Propunerea de cheltuieli a Executivului local alocă, printre altele, un procent de 14,94% pentru investiţii, 8,41% pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, 17,24% pentru reparaţii căi publice, dezvoltare publică, iluminat şi întreţinere străzi, 23,13% pentru finanţarea creşelor şi a altor măsuri de protecţie socială, 6,95% pentru funcţionarea instituţiilor de cultură, sprijinirea cultelor religioase şi a altor activităţi cultural-sportive sau 3,4% pentru întreţinerea zonelor verzi, a parcurilor şi a bazelor de agrement. După finalizarea dezbaterii publice şi a prinderii în proiect a propunerilor făcute, bugetul local al municipiului pentru anul 2018 va fi supus aprobării Legislativului local în următoarea sa şedinţă” susține, la rândul ei, municipalitatea tot prin intermediul unui comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ