S-a trezit și CNMR după 20 de ani: “Spune nu privatizării apelor minerale ale Romaniei!”

0
4150

Din 1 februarie, românii sunt îndemnați să semneze o petiție online cu titlul “Spune nu privatizării apelor minerale ale Romaniei!” În primele patru zile, inițiativa asumată de Coaliția Națională pentru Modernizarea României a strâns deja peste 3.000 de semnături virtuale. Este CNMR-ul prezidat de Alexandru Cumpănașu (fost realizator de emisiuni la Realitatea TV, recent mutat la Antena 3, spun unele surse) rupt la propriu de realitate? Ori sunt la mijloc interese obscure și se urmărește manipularea opiniei publice? Până la proba contrarie, să considerăm de bună credință inițiativa, deși situația apelor minerale e veche, arhicunoscută și în continuare foarte urâtă. Încă din peroiada Guvernului Năstase au fost concesionate pe sume derizorii aceste adevărate mine de aur ale stațiunilor. Nici măcar administrațiile locale nu primesc o cotă parte corectă din redevență, deși ar fi îndreptățite cel puțin în mod egal cu Statul (proprietarul resurselor subsolului) numai dacă luăm în calcul investițiile pe care le fac în menținerea și modernizarea infrastructurii rutiere și de utilități în localitățile vizitate de turiștii doritori de ape minerale.


Prin intermediul unui clip video, Lavinia Șandru, și ea reprezentantă a CNMR, citește mai mult sau mai puțin teatral un mesaj dorit credibil de inițiatorii demersului. “De 28 de ani, au vândut aproape toate resursele țării. Ne-au mai rămas sarea și apa. Acum, vor să ne ia și apa de la gură. Ne opunem categoric vânzării resurselor de ape minerale ale României! 2500 de izvoare de apă minerală se află pe teritoriul României, ceea ce reprezintă 60% din apele minerale ale Europei. Investitorii străini sunt deosebit de interesați de ele, noi NU! Sunt interesați pentru că aduc profit uriaș în timp scurt. Aproape toate resursele minerale ale țării au fost vândute sau concesionate. Redevențele sunt simbolice. Statul român sărăcește, implicit, și noi. Veniturile pierdute sunt recuperate de la noi, prin taxe și impozite noi. Mai mult, un stat fără resurse este nu doar un stat sărac, ci și vulnerabil, din punct de vedere al siguranței naționale. Apele minerale sunt concesionate de către statul român la preț de 4 euro/1000 litri. Adică, echivalentul a mai puțin de două bidoane de 5 litri. Concesionarii vor mai mult: să devină proprietari. Adică să plătească ZERO lei statului român pentru resursele pe care le exploatează. STOP! NU VINDEȚI APELE ROMÂNIEI! LĂSAȚI-NE MĂCAR APA! Semnează petiția împotriva privatizării Societăţii Naţionale a Apelor Minerale!” – sursa www.petitieonline.com.

Ministrul Economiei: Conform programului de guvernare, nu există nicio intenţie de privatizare a Societății Naţionale a Apelor Minerale

În aceeași zi, Ministerul Economiei susține, prin intermediul unui comunicat asumat de ministrul Dănuţ Andruşcă, că nu există nicio intenţie de privatizare a Societății Naţionale a Apelor Minerale (SNAM), care “va rămâne companie cu capital integral de stat şi va avea un rol definitoriu în exploatarea sustenabilă a apelor minerale, ca resurse naturale strategice”. “Nu am luat niciun moment în calcul privatizarea Societăţii Naţionale a Apelor Minerale. Resping cu fermitate această ipoteză. Apele minerale sunt o resursă strategică a României şi, ca ministru al Economiei, voi folosi toate pârghiile legale pentru a pune cât mai mult în valoare acest sector şi a reda Societăţii Naţionale a Apelor Minerale rolul pe care îl merită. Conform Programului de guvernare (sic! – n.r.), Guvernul României, prin Ministerul Economiei, şi-a asumat protejarea resurselor naturale şi exploatarea lor în condiţii sustenabile, inclusiv prin intermediul SNAM, ca societate cu capital integral de stat”, se arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ