Şedinţă maraton (a durat peste trei ore) convocată şi condusă de prefectul Florian Marin vineri, 21 iulie, în Sala mare a Consiliului Județean Vâlcea care a demonstrat, dacă mai era nevoie, că o lege clar necesară a parcurs etapele procedurale pe repede-înainte. Cea mai sensibilă temă de pe ordinea de zi – “Aplicarea Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice” – a adunat în sală, cu puţine excepţii, conducerile alese ale tuturor Unităților Administrativ Teritoriale (UAT) din Vâlcea şi, fără excepţie, alţi numeroşi funcţionari din cadrul fiecărei administraţii locale. Nu ar fi neapărat rău că discuţiile de acum trebuiau purtate de şi cu toate categoriile vizate, înainte de a avea o formă finală legea amintită, ci faptul că îmbunătăţirea ei lasă loc, din nou, multor “românisme”…
Efortul conducerii prefecturii, cât şi al reprezentanţilor Serviciului pentru Verificarea legalităţii actelor, a aplicării actelor normative şi contenciosul administrativ (serviciul juridic, în termen generic), a fost demn de toată lauda, fără exagerare. Cu atât mai mult cu cât iniţiatorii promit a repeta acţiunea până la lămurirea, pe cât posibil, a celor mai multe neclarităţi cu privire la aplicarea noii legi. Aplicare care este indiscutabilă, chiar dacă majoritatea covârşitoare a celor prezenţi a fost de acord că va întâmpina foarte multe dificultăţi tocmai din cauza unei părţi destul de însemnate din prevederile noului act normativ.
Strategie organizatorică foarte corectă a şedinţei
Sală plină până la refuz cu primari, viceprimari, secretari, membri ai aparatului de specialitate din primării, șefi de servicii din cadrul Instituției Prefectului Județul, Inspectorul Șef al I.J.S.U. – Vâlcea, directorul O.C.P.I. – Vâlcea, reprezentanti ai Direcției de Sănătate Publică – Vâlcea. Conducerea prfecturii a profitat de intuibilul aflux de reprezenanţi ai tuturor administraţiilor publice din judeţ pentru a prezenta şi dezbate şi aspecte ce țin de însemnătatea codurilor pe nivel de urgență, de o informare din partea DSP Vâlcea despre campania aflată în desfășurare, privind administrarea vaccinului rujeolic-rubeolic-urlian, de o solicitare adresată conducerilor UAT-urilor privind asistenții comunitari şi de situația actualizată privind stadiul de realizare, la nivelul localităţilor vâlcene, a Nomenclatorului Stradal.
În ce priveşte reglementările Legii nr. 153/2017 (lege cadru, publicată în Monitorul Oficial nr. 492 din 28 iunie 2017) privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cele mai importante concluzii generale ale întrunirii chiar sunt aşa cum au fost comunicate oficial de Instituţia Prefectului – judeţul Vâlcea. Doar am fost acolo.
Principalele concluzii dintr-o mulţime de dileme
Salariile de bază ale personalului din UAT-uri, sunt stabilite de către Consiliul Local prin Hotărâri, care trebuie să fie adoptate până la finele lunii în curs, respectiv 31 iulie.
Salariile se vor stabili individual, în urma Hotărârii Consiliului Local, prin dispoziție de Primar. De asemenea, în UAT-urile unde se implementează, ori se vor implementa proiecte din fonduri nerambursabile, primarii și viceprimarii vor putea beneficia de o majorare salarială de 25%, iar angajații primăriilor care lucrează în cadrul acestor proiecte vor avea o majorare de până la 50%. “Aceste majorări salariale vor fi posibile și se vor acorda, numai în cazul în care, cheltuielile de personal sunt eligibile în respectivele proiecte, pentru a fi rambursate”, se subliniază în comunicarea oficială.
Majorarea indemnizației consilierilor locali, care participă la numărul maxim de ședințe, se va efectua la maxim 10% din indemnizația lunară a primarului.
Semnatarul acestor rânduri adaugă: în ce-i priveşte pe aleşii locali, majorarea se poate decide, cu succes limpede în aplicabilitate, în proxima şedinţă a fiecărui consiliu local. În ce-i priveşte pe restul angajaţilor adminstraţilor publice locale, citiţi mai departe.
Inechităţile persită, legea e mai mult decât evident perfectibilă
Totuşi, ar mai fi cel puţin două concluzii după această primă întâlnire pe tema legii salarizării bugetarilor, în special din administraţia locală. Prima e că toate măririle salariale ale funcţionarilor sau personalului contractual al primăriilor, că despre asta e vorba, se vor face strict în funcţie de posibilităţile bugetare ale fiecărei localităţi în parte. Adică nu se vor putea decide majorări fără acoperire – recomandare de bun simţ repetată de multe ori de consilierii superiori de la “juridicul” prefecturii – urmate imediat de solicitări de alocări de fonduri de la CJ ori Guvern pentru deficitul bugetar cread de eventuale astfel de decizii. Sau, dacă preferaţi altă interpretare, se vor opera şi nu prea. Şi asta nu doar în domeniul administraţiei publice locale. A doua. Foarte multe inechităţi încă rămân nerezolvate. Puţine, ce e drept, sunt şanse să fie agravate. Dar, să nu fim cârcotaşi. Aici vor avea treabă multă parlamentarii care vor dori şi putea să contribuie, prin amendamente, la îmbunătăţirea legii. Sau Guvernul, inclusiv prin reprezentanţii săi în teritoriu, care pot semnala problemele sau chiar fundamenta proiecte de ordonanţe. Din punctul acesta de vedere, la Vâlcea încă avem personal de înaltă calificare (şi certă competenţă) în domeniu pentru consultare. Oricum, cel puţin până la anul, prin februarie sau chiar martie, atunci când bugetele vor fi limpezi, e greu de prevăzut o formă care să mulţumească cea mai mare parte a celor care sunt vizaţi de actul normativ cu pricina.
Aprecieri meritate pe deplin atât de organizatori, cât şi de invitaţi
Şi o observaţie de final, dacă ne este permisă. Chiar dacă în sală doar Săptămâna în Oltenia (saptamana.net) şi Vâlcea Info (valceainfo.ro) au fost inspirate să fie prezente din partea presei, neaşteptat de mulţi angajaţi importanţi ai administaţiilor locale au ridicat probleme punctuale foarte pertinente. Şi au primit, calm şi amănunţit, şi răspunsuri profesioniste, obiective (adică şi neaşteptat de sincere, ceea ce sperăm să nu pară sub absolut nicio formă o răutate jurnalistică, dimpotrivă) din partea reprezentanţilor Guvernului în teritoriu. Nu-s chiar rele semnele la “talpa ţării”, problema e cât se va ţine cont de ceea ce au subliniat, cu mult bun simţ, oamenii.
Adrian PANĂ