Conducerea Apelor Române consideră că situaţia creată de înaintarea haldei la Alunu rămâne critică

0
1893
Deşi autoritățile judeţene au susținut că înaintarea haldei de steril de la Alunu s-a stabilizat în apropierea albiei râului Olteţ, reprezentantul ANAP a susţinut luni, 17 iulie, la şedinţa de Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) convocată pe această temă de prefectul Florian Marin la Vâlcea, că situaţia rămâne în continuare critică.
 
La şedinţa CJSU convocată de prefect au participat reprezentanţi ai Administraţiei Naţională Apele Române (ANAP), ABA Olt, SGA Vâlcea, CET Govora, Unitatea Minieră de Carieră Alunu (subordonată CET Govora), ISU şi primarul comunei. Directorul general al ANAP Nicolae Bărbieru spune că situaţia la Alunu este în continuare critică şi că măsurile întreprinse până acum de autorităţile judeţene au fost total inadecvate. “S-a acţionat total greşit (la Alunu – n.r.). Acolo avem o bombă despre care nu ştie nimeni când o să explodeze. Situaţia se poate agrava chiar în următoarele două săptămâni. Deocamdată am investit acolo 10 milioane de lei. Este o sumă foarte mare şi riscăm să muncim degeaba dacă nu găsim cele mai bune soluţii.” “Cireaşa pe tort” a pus-o reprezentantul CET Govora, Ştefan Prală, care  a anunţat că societatea insolventă îşi retrage utilajele până la o eventuală nouă situaţie de urgenţă, motivând că nu-şi permite la nesfârşit costurile unor lucrări care şi în ultma lună au fost executate cu utilajele închiriate pe bani grei de la privaţi.
 
Vara e la jumătate, tensiuni pe toate fronturile
 
La Alunu, 13 case au fost înghiţite de pământ în cele şase săptămâni de când a început să alunece halda de steril. Populaţia îi acuză pe reprezentanţii CET Govora că, după preluarea de la CE Oltenia a exploatărilor de lignit din zonă, a continuat să lucreze la haldă, deşi aceasta era în conservare şi cu o stabilitate discutabilă. De partea cealaltă, reprezentanţii CET Govora au formulat o plângere penală potrivit căreia cetăţenii din zonă ar fi fost instigaţi împotriva societăţii. De asemenea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a iniţiat o cercetare penală in rem pe 12 iunie pentru posibila săvărşire a infracţiunilor de distrugere calificată şi abuz în serviciu şi încălcarea unor dispoziţii prevăzute de Legea minelor referitor la condiţiile în care s-au produs, începând cu data de 9 mai 2017, alunecări de teren care au afectat terenuri agricole şi forestiere, gospodării ale populaţiei, infrastructura tehnico-edilitară a localităţii Alunu, punând în pericol drumul judeţean DJ 605C.
Pentru că şi drumul judeţean ce traversează zona a fost distrus din aceeaşi cauză, autorităţile au deviat circulaţia pe un drum de pământ. Totuşi, cei mai mulţi localnici nu respectă decizia luată tocmai pentru siguranţa lor şi forţează traversarea prin porţiunea de drum judeţean afectată, printre utilajele care lucrează la dezafectarea ei. În şedinţa CJSU de luni, şi şeful SGA Vâlcea, Valeriu Amza, s-a plâns că subordonaţii săi sunt agresaţi de localnici, prefectul promiţând măsuri imediate pentru restabilirea ordinii în zonă.
Adrian PANĂ

LĂSAȚI UN MESAJ