Constantin Rotaru cere anchetă la Oltchim şi stoparea privatizării

1
1215

Liderul vâlcean al Partidului Socialist Român a înregistrat marţi, 6 iunie, la Tribunalul Vâlcea, o cerere de intervenţie în dosarul nr. 887/90/2013, care are ca obiect reorganizarea societăţii insolvente în nouă centre şi privatizarea acestora. Constantin Rotaru solicită respingerea planului de reorganizare al Oltchim întocmit de asocierea dintre consorţiile BDO Business Restructuring SPRL şi RomInsolv SPRL, condusă de Gheorghe Piperea, şi anchetarea întregii conduceri a societăţii pentru slabă administrare. Iniţiativa este formulată în baza art. 92,   punctul  4,  din  Legea nr.  85/2014  privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă pentru că nu prezintă nicio măsură de   redresare a activităţii societăţii vâlcene. Rotaru mai cere instanţei înlocuirea administratorilor speciali şi împiedicarea privatizării Oltchim sub orice formă, motivând că   administratorii ar dispune după bunul plac de proprietăţi care nu le aparţin.

Preşedintele PSR a înregistrat cererea de intervenţie la Tribunalul Vâlcea în nume propriu, în calitate de “cetăţean român şi, în acelaşi timp, de proprietar, împreună cu toţi românii, pe tot ce deţine Statul Român în proprietate”. În motivare, Rotaru arată că Oltchim SA este o societate pe acţiuni în care Statul Român, prin Ministerul Economiei, este acţionar majoritar cu 54,8062% acţiuni, plus un pachet de 11,3673% deţinut de acţionari persoane fizice. “RomInsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL au calitatea de administrator şi nu de proprietar al OLTCHIM SA, ceea ce înseamnă că, la fel ca oricare alt administrator, se pot mândri cu rezultatele obţinute sau sunt responsabile de o eventuală administrare incompetentă, iresponsabilă sau, mai rău, frauduloasă. (…) Timp de 27 de ani, proprietăţile Statului/Poporului Român au fost jefuite de cei plătiţi să le administreze şi, după aceea, înstrăinate fără să aibă calitatea de proprietar. Jaful şi înstrăinarea proprietăţilor Statului Român au fost făcute cu încălcarea oricărei prevederi legale şi, mai ales, constituţionale. Acelaşi scenariu se vrea aplicat şi la Oltchim. Administratorii, Consiliile de Administraţie, Miniştrii şi Prim-Miniştrii nu sunt proprietari, ei sunt administratori. Nu există niciun act normativ care să autorizeze vânzarea proprietăţilor statului de către administratori, aşa cum nicio persoană fizică sau juridică nu poate înstrăina o proprietate fără să facă dovada că este proprietar. Este adevărat că Debitorii, pentru recuperarea creanţelor, au capacitatea de valorificare a unor bunuri, dar, în cazul de faţă, debitorii Oltchimului, care pot hotărî vânzarea Oltchimului pentru că deţin mai mult de 50% din creanţe, sunt unităţi, instituţii şi autorităţi ale Statului Român, ceea ce înseamnă că, fiind entităţi ale aceluiaşi PROPRIETAR, nu mai au acest drept. Şi în cazul de faţă, hotărârea de vânzare trebuie să o ia tot PROPRIETARUL, adică POPORUL ROMÂN”, se arată în motivarea cererii de intervenţie.

Liderul PSR mai susţine că planul de reorganizare propus de Consorţiul de administratori judiciari nu face nicio vorbire de reorganizare a activităţii Oltchimului, “ceea ce înseamnă că aceste entităţi şi-au propus ca obiectiv eliminarea Oltchim de pe piaţă şi nu administrarea eficientă a acestei societăţi”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ